Finand har sedan länge stora beredskapslager av mediciner som nu ska öppnas nu upp för första gången till hälso- och sjukvården. Samtidigt förbjuds export av medicin till bland annat Sverige – som helt saknar lager.

Idag vet ingen riktigt var läkemedlen finns i Sverige. Varken apotek eller grossister har några buffertar. Detta trots att sex statliga rapporter de senaste 10 åren varnat för riskerna med att inte ha någon beredskap. Politikerna har endast tillsatt utredningar utan att ha gjort något konkret.

Till skillnad från oss behöll Finland den beredskapsstruktur som Sverige monterade ner helt och hållet under 90- och 00-talen. I vårt grannland måste både medicinfabriker och grossister liksom sjukhus var för sig ha lager som varar tre till tio månaders normalkonsumtion, beroende på vilken medicin det gäller.

Varit ute efter Finlands lager

Det systemet hade Sverige också, tills den borgerliga regeringen tog bort apoteksmonopolet 2009. Men även i Finland är apoteken privata men med det ansvar som Sverige tog bort. Utöver det har den finska myndigheten Försörjningsberedskapscentralen ett stor beredskapslager som baseras på nationella bedömningar.

Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) sa nyligen att andra länder ”varit ute efter Finlands sällsynt stora beredskapslager”. Men medan svenska företag som Getinge fritt kan exportera viktigt sjukvårdsutrustning som det är brist på i landet, till exempel respiratorer, begränsade Finland den 17 mars försäljning och export av läkemedel, för att ytterligare säkra tillgången.

LÄS MER: Svenskt företag tillverkar respiratorer – har skickat allt de kan på export

Så för cirka en vecka sedan, 24 mars, öppnade så Finlands social- och hälsovårdsministerium sina beredskapslager för första gången. De innehåller bland annat andningskydd, läkemedel och annat utrustning.

LÄS MER: Astra-Zeneca skickar andningsskydd till utlandet: ”Vi är ett globalt företag”

Så sent som 2012 hade Sverige över 7 miljoner skyddsmasker. Men Reinfeldt-regeringen beslöt sig för att avveckla hela det svenska beståndet. År 2008 skrev SvD om hur Reinfeldt vill ”förstöra hela sju miljoner skyddsmasker som lagrats för svenska folket”.

– Vi har kommit till vägs ände. Att lagra alla masker drar kostnader och vi har en annan säkerhetspolitisk situation, sa utredaren Roland Nilsson vid räddningsverket då.

authorimage