➤ Idag den 6 december är det Finlands nationaldag. I år blir firandet emellertid betydligt större än vanligt eftersom det är 100 år sedan Finland blev självständigt.

Firandet samordnas av en organisation med namnet Finland 100 och en lång rad festliga evenemang anordnas över hela landet. Även i andra länder uppmärksammas den finska 100-årsdagen, bland annat genom att byggnader och platser lyses upp i de finska färgerna blått och vitt. Bland dessa återfinns Globen i Sverige, Colosseum i Italien och Niagarafallen i Kanada.

Fram till 1808 var Finland en del av Sverige. Det året erövrades landet av Ryssland och från 1809 och fram till 1917 utgjorde Finland en del av det ryska imperiet, dock med tämligen långtgående autonomi.

I samband med den kommunistiska ”revolutionen” i Ryssland i oktober 1917 utropade sig Finland till en självständig stat. Ett år av inbördeskrig vidtog mellan ryskvänliga kommunister – de röda – och mer västligt demokratiskt sinnade – de vita. 1918 stabiliserades Finland som nation efter att den ”vita” sidan vunnit kriget.

Finlands självständighet har även senare hotats. I samband med andra världskriget gjorde det kommunistiska Sovjet under Stalin ett försök att invadera och erövra Finland, något man dock misslyckades med i det så kallade Finska vinterkriget.

Kriget blev ändå en kännbar historia för Finland som i enlighet med det fredsavtal som undertecknades tvingades avsäga sig Karelen och tvångsförflytta en stor del av områdets befolkning, ca 400.000 personer, till andra delar av Finland. Finland återtog kort senare merparten av Karelen i det så kallade fortsättningskriget.

Ytterligare ett krig uppstod dock strax efter med Sovjet, det så kallade Lapplandskriget. I samband med fredsavtalet efter fortsättningskriget hade Finland lovat se till att alla tyska soldater som befann sig i Finland lämnade landet.

I Sovjet ansåg man att processen gick för långsamt och anföll Finland, dock med de tyska soldaterna som huvudfiende. Kriget medförde stora materiella skador för finska Lappland eftersom tyskarna tillämpade ”den brända jordens taktik” och förstörde tiotusentals byggnader och hundratals väg- och järnvägsbroar i samband med att man drog sig tillbaka för att återvända hem.