I tisdags stängde Google det medborgarjournalistiska nätverket Granskning Sveriges huvudkanal på YouTube. På fredagen har ytterligare ett antal kanaler tillhörande GS-medarbetare stängts.

Sammanlagt är det nu fyra av journalistnätverkets kanaler som stängts och där allt journalistiskt material raderats av Google. Granskning Sverige har emellertid öppnat en ny kanal där man börjat återpublicera tidigare intervjumaterial men också nya intervjuer.

LÄS MER: Fabian Fjälling hoppar av Granskning Sverige efter hot mot hans döttrar

Nedstängningarna är ett resultat av en intensiv uppvaktning av ansvariga på Google från mediejättarna Dagens Nyheter och Expressen kombinerat med en kampanj där man utmålat Granskning Sverige som högerextremt och hävdat att GS journalister skulle ha ägnat sig åt hot och trakasserier, anklagelser som dock inte har preciserats.

Det som formellt varit skälen för att Google beslutat stänga ned GS YouTube-kanaler har emellertid varit påstådda intrång i upphovsrätten. Intervjuerna har i många fall bildsatts med skärmdumpar från media på ett sätt som Dagens Nyheter och Expressen hävdar är otillåtet. Att tillåta skärmdumpar medieaktörer emellan är dock en etablerad praxis som de två tidningarna nu frångår.

LÄS MER: Granskning Sveriges YouTube-kanal nedsläckt

Youtubes Europachef Ben McOwen Wilson har i ett blogginlägg bemött den som han anser obefogade kritik som de svenska mediejättarna riktat mot Google och menar att beslut om att stänga ned YouTube-kanaler måste övervägas noga eftersom det berör grundläggande demokratiska principer om yttrande-, åsikts- och pressfrihet:

– I veckan har vi fått flera svåra frågor kring särskilda kanaler och aktivitet på Youtube ställda till oss. Vi hör frustrationen och kritiken från er som vill se snabbare handling eller att andra beslut tas. Youtube är en öppen plattform, byggd kring principerna om yttrandefrihet. Ofrånkomligt innebär detta att vissa människor kommer att uttrycka kontroversiella åsikter som andra i grunden inte håller med om.

LÄS MER: Repressionen mot Granskning Sverige för tankarna till Dawit Isaak

McOwen Wilson skriver också att för att Google ska ta bort material eller stänga kanaler på YouTube krävs att dessa bryter mot företagets policyer eller mot tillämpliga lagar. Han uppger också att beträffande lagbrott måste särskilda övervägande göras om lagstiftningen i ett land skiljer sig från den i USA där yttrandefriheten har ett starkare skydd än exempelvis i Sverige.