Flera nationsvänliga partier är nu klara för medlemskap i den nya EU-grupp som Ungerns premiärminister Viktor Orban är i färd med att bilda. Utöver Fidesz och tidigare aviserade österrikiska FPÖ, tjeckiska ANO och portugisiska Chega, meddelar nu också PVV från Nederländerna och Vox från Spanien att man ansluter sig.

Överväger att gå med gör enligt uppgift även franska Nationell Samling. Patrioter för Europa står nu på randen att uppfylla villkoren för att bilda en ny officiell grupp i EU-parlamentet.

PVV:s ledare Geert Wilders motiverade att hans parti ”med stolthet” ansluter sig till nya gruppen med att man är patrioter, älskar starka suveräna stater, fred och frihet, motsätter sig illegal invandring och vill skydda Europas judeo-kristna arv.

Spanska Vox ledare, Santiago Abascal, som också officiellt deklarerat att hans parti nu ansluter sig till Patrioter för Europa, räckte samtidigt på sociala medier en utsträckt hand till Georgia Meloni, hennes parti Italiens Bröder och ECR-gruppen, som man nu lämnar, om att även framgent ha ett ömsesidigt ”personligt, politiskt och moraliskt band”, och avgav ett löfte om att fortsätta arbeta mot ”ett gemensamt historiskt projekt”.

LÄS MER: Orban bildar ”patriotisk” EU-grupp med partier i Österrike och Tjeckien

På god väg att uppfylla reglerna

EU-parlamentets regler föreskriver att en officiell grupp berättigad till ekonomiska och processuella fördelar, måste samla lägst 23 parlamentsledamöter från minst sju länder. Orbán har nu med marginal uppfyllt det första kravet med gruppen 37 parlamentsledamöter. Och med nationalistiska.

Man behöver nu bara ett parti till för ytterligare ett medlemsland för att kvalificera sig. En kandidat man hoppats på är polska Lag och rättvisa men partiet har hittills inte gått att övertala. Däremot uppges att franska Nationell Samling med frontfiguren och tidigare partiledaren Marine Le Pen för samtal om att gå med.

Gruppmässigt innebär rekryteringen av partier till den nya gruppen så här långt att ECR-gruppen decimeras men fortsätter att vara stor. För den mer radikala ID-gruppen blir det däremot spiken i kistan om Nationell Samling flyttar sina 30 ledamöter till Orbans grupp.

Mindre invandring och överstatlighet

Den ungerske premiärministern och Fidesz-ledaren har draghjälp av att landet det närmaste halvåret innehar ordförandeskapet i unionen. Nationsvänliga partier från flera länder gick framåt i EU-valet nyligen och om den nya gruppen blir en realitet innebär det ett skifte i parlamentets maktbalans.

Det ökande antal väljare i medlemsländerna som lagt sin röst på ett nationsvänligt parti hoppas att det konkret ska medföra en dämpande effekt på dels den utomvästliga massinvandringen till Europa, dels maktöverföringen till Bryssel som förvandlar EU från ett mellanstatligt samarbete till en överstatlig federation.

Den nya patriotiska EU-gruppen ska hålla ett så kallat konstituerande möte på måndagen. Man hoppas då ha uppfyllt samtliga kriterier.