Det Nato betecknar som en militär-politisk hybridattack, och som är en hämnd för Bryssels sanktioner, kan komma att resultera i än fler sanktioner. Samtidigt vill Tyskland gå ännu längre.
Efter den upptrappade situationen utmed gränsen mellan Belarus och Polen på måndagen höjs nu röster inom EU för att man ska genomföra ännu fler sanktioner mot diktaturen. Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är landets agerande “oacceptabelt”.
I Tyskland vill se mer än sanktioner och ord.
– Polen eller Tyskland kan inte klara det här på egen hand. Vi måste hjälpa den polska regeringen att säkra gränsen, säger Tysklands inrikesminister Horst Seehofer till tidningen Bild.
LÄS ÄVEN: VIDEO: EU under attack – migranter försöker forcera polska gränsen
Seehofer stöder Polens planer på att bygga en mur mot Belarus.
– Vi kan inte kritisera dem för att de skyddar EU:s externa gränser. Inte om de gör det med skjutvapen förstås, men med andra medel, säger han.
5 000 migranter
Även om polsk polis och militär gör sitt bästa för att hålla gränsen har det skett ett ökat inflöde till Tyskland via Polen och Belarus. Bara i oktober kom 5 000 migranter denna väg.
En form av sanktion som nu övervägs är svartlistning av flygbolag som är inblandade i människohandeln. Man ska även kontrollera att de länder som migranterna kommer ifrån och färdas igenom gör vad man kan för att hindra sina egna medborgare från att fastna i Belarus fälla.
Just nu anländer 800-1 000 migranter dagligen till Belarus och ett 40-tal flyg planeras varje vecka från Istanbul, Damaskus och Dubai till Minsk. Inom kort väntas ytterligare fem flygplatser i landet öppnas för flyg från Mellanöstern.
Lilla Bagdad
I Minsk har stadsdelen Nemiga fått namnet Lilla Bagdad. Mer än 15 000 migranter ska befinna sig i staden för att ta sig vidare till Västeuropa. Målet för de flesta är Tyskland. Människosmugglarna ska ta mellan 12 000 och 15 000 euro för ett ”all-inclusive-paket” med visum till Belarus.
– Vi stoppar ingen. Det är ju inte Belarus de vill till utan upplysta, varma och behagliga Europa, sa president Aleksandr Lukasjenko i somras till belarusiska nyhetsbyrån Belta.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.