Överbeläggningen på svenska fängelser ska lösas genom att fler kriminella får gå lösa. Den nya lagstiftningen trädde i kraft den 1 oktober och innebär att ännu fler som dömts till fängelse istället ska få avtjäna straffet hemma med fotboja. Förutsättningen är att strafftiden understiger sex månader.

– Tidigare har den dömde själv behövt ansöka om det här. Det nya nu är att det blir frivården som bestämmer vem som ska avtjäna med fotboja och vem som ska avtjäna på anstalt. Ansökningskravet slopas. Det finns kvar som en möjlighet men det är inte längre ett krav. Frivården kommer titta på alla som uppfyller kriterierna för intensivövervakning och sedan väljer man ut vilka som får det, säger Lovisa Nygren på Kriminalvården till tidningen Socionomen.

LÄS ÄVEN: Antidemokratisk polis befordras – NU polischef för Göteborg

”Svårt fylla korta fängelsestraff med meningsfullt innehåll”

Enligt Nygren är det ”svårt att fylla korta fängelsestraff med ett meningsfullt innehåll”. Därför säger hon att det är bättre att den dömde kan fortsätta leva i det fria, om än med fotboja. Samtidigt erkänner hon att en stor anledning till den nya lagstiftningen är kopplad till beläggningssituationen på svenska fängelser. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med plats.

– Det är fullt på anstalterna. Det är väldigt, väldigt ansträngt, säger hon.

Nygren uppger även att Frivården nu ska få större möjligheter att kontrollera att dömda inte uppsöker platser där man inte vill att de ska vistas. Hon ger dock inget svar på huruvida polisen kommer att hinna agera innan det är för sent, när en brottsling bestämmer sig för att bryta mot reglerna.