Inrikes

Fler skjutningar och färre poliser

Publicerad 7/23/2022
Annons

Skjutningarna fortsätter i allt högre takt. Halvårssiffrorna om skottlossningar visar att 2022 kan bli det dödligaste året någonsin. Under fredagskvällen avlossades flera skott mot en man i Kallebäck i Göteborg. Mannen hittades senare skadad och fördes med ambulans till sjukhus, där han fortfarande är under vård.

Enligt polisens händelserapport är offret för skjutningen, som så ofta, tidigare känd av polisen. Skadeläget bedöms inte allvarligt och mannen, som uppges vara i 20-årsåldern, är förhörd och ytterligare förhör kommer att hållas med honom. Ingen är dock misstänkt för skjutningen och ingen är heller frihetsberövad.

Mordförsöket inträffade på Smörgatan i Kallebäck. Polisen söker vittnen och uppmanar allmänheten att lämna i tips via polisens växel 114 14 eller via tipslänk.

LÄS ÄVEN: SVT: Tristess orsak till skjutningarna

Poliser talar uppgivet om situationen

Enligt SvD brukar vapenvåldet i landet öka under sommarmånaderna juli och augusti, vilket även sammanfaller med att polisbemanningen minskas till följd av semestrar. Det finns alltså färre poliser i tjänst när de behövs som mest.

Statistiken pekar på att antalet skjutningar med dödlig utgång i år kommer bli högre än någonsin. I sociala medier vädrar en polis i Stockholm sin frustration.

Den anonyme polisen skriver även att förr kom skjutningar som; ”lite av en överraskning. Nu finns det flera konflikter där jag mer eller mindre förväntar mig en skjutning inom någon vecka eller månad”.

LÄS ÄVEN: S-ministrarna skröt om minskat skjutande i Malmö – ökar igen

Skjutvapenvåldet sprider sig i landet

Skjutvapenvåldet är inte längre ett problem isolerat till storstädernas förorter. I Kalmar har tre personer skjutits ihjäl på öppen gata i år, likadant ser det ut i Eskilstuna, Västerås och Örebro.

– Flera mellanstora svenska städer har nyligen drabbats av flera skottlossningar och dödsskjutningar på kort tid till följd av uppflammande gängvåld, och får nu jobba vidare med lägre bemanning under sommarmånaderna, säger Olof Bråve, lokalpolisområdeschef i Kalmar till SR.

LÄS ÄVEN: Granskning avslöjar: Polisens mordutredare kan inte svenska

”Klart att det är polisbrist under sommaren”

I juni trädde flera erfarna mordutredare fram och påtalade i hårda ordalag både organisationsbrister och avsaknad av kompetens inom myndigheten. En kritik som rikspolischef Anders Tornberg erkände var befogad.

– Det saknas erfarna utredare i den omfattning som behövs, kommenterade Thornberg granskningen.

Polisförbundet är idag fortsatt kritiskt till polisledningen, som man menar har en ovilja att prata om personalproblemen under sommartid.

– Det är klart att det är polisbrist under sommaren. Och det är klart att det blir ännu mer ansträngt nu än under normalfallet, säger fackförbundets vice ordförande Anna Nellberg Dennis.

Samtidigt säger Nellberg Dennis att det inte nämnvärt hade hjälpt att uppmana poliser att senarelägga sin semester. Personalbristen kommer att kvarstå även efter sommaren menar hon.

– Den konstanta problematiken är att vi alltid är för få i tjänst, konstaterar Nellberg Dennis.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons