Flera brottsdömda örebropartister kommer ta plats i Örebros kommunfullmäktige efter valet. Det framgår av rättegångshandlingar som Samnytt tagit del av.
– Vi är inte ett parti med perfekta människor, kommenterar partiledaren Markus Allard.

En av de brottsdömda som tar plats i kommunfullmäktige är 49-årige säljaren Tuomo Jänkälä. Han står på plats tre på valsedeln sedan en kvinnlig politiker hoppat av.

Misshandlade kompis

Den sjätte juni 2014 firar en vän till Jänkälä tvåårsdag tillsammans med sin sambo. I samband med det misshandlar Jänkälä vännen med flera knytnävsslag i ansiktet.

Enligt polisutredningen är alla tre inblandade kraftigt berusade vid tillfället och befinner sig på en husvagnscamping i Askersund.

Foto: Polisen

I polisförhör nekar Jänkälä till brott, och hävdar att han agerat i självförsvar. Han säger att han ska ha slagit vännen för att skydda dennes sambo.

Jänkälä döms till villkorlig dom med samhällstjänst 120 timmar för misshandel. Domen vinner laga kraft i september 2015.

”Skötsam så in i helvete”

Nu tar den 49-årige säljaren plats i Örebros kommunfullmäktige och får sannolikt även en ersättarplats i regionfullmäktige.

Markus Allard känner till den sju år gamla misshandelsdomen och försvarar den brottsdömde partikollegan.

– Jag har inte full koll på exakt alla turer. Men när det gäller Tuomo är han skötsam så in i helvete. Han är alltid på plats när det är aktivitet. Inget snack om saken, säger Allard till Samnytt.

Misshandlade man på krogen

En annan brottsdömd örebropartist som valts in i kommunfullmäktige är Peter Persson. Han tar det femte av ÖP:s fem mandat i kommunfullmäktige.

Persson dömdes 2008 för en krogmisshandel. Enligt domen misshandlade Persson en annan man i ett bråk som handlade om vem som hade rätt att sitta vid ett bord.

Det är emellertid inte det enda brott som finns registrerat hos rättsväsendet på den 55-årige örebropartisten.

Misstänks för bidragsbrott

Peter Persson misstänks även för bidragsbrott. Hösten 2017 upptäcker en handläggare på Försäkringskassan att Persson genom sina egna intyg beviljats sjukpenning, samtidigt som han arbetat heltid.

Örebropolitikern kontaktar aldrig myndigheten om att han börjat arbeta, trots att han är skyldig att göra det. Istället fortsätter han ta emot drygt 22 000 kronor i bidrag i tre olika utbetalningar av pengar som han inte har rätt till. I polisförhör nekar Persson till brott och skyller på att han är slarvig.

Peter Persson arbetade och hade lön samtidigt som han fick sjukpenning. Faksimil

En förundersökning om brott inleds våren 2018. Hösten 2020 väcks åtal, men huvudförhandlingen ställs in på begäran av åklagaren. Han vill justera gärningsbeskrivningen och komplettera förundersökningen innan förhandlingen.

Ny huvudförhandling planerades enligt tingsrätten till 3 mars i år, men dagen innan rättegången hör Peter Persson av sig till domstolen och sjukanmäler sig. När rättegången kommer hållas istället är ännu inte bestämt.

– Bollen ligger hos oss. Det ska planeras ut en ny huvudförhandling. Det ligger på kö, förklarar en handläggare på Örebro tingsrätt för Samnytt.

”Ser inte så jävla bra ut”

Markus Allard vet om att Peter Persson utretts för något som har med felaktigt utbetalda bidrag att göra. Men när Samnytt ringer upp säger han sig inte känna till att det är ett pågående mål.

– Det var om någon jävla återbetalning till Försäkringskassan, säger han.

– Jag fick intrycket att det inte var något. Jag måste prata med Peter igen och kolla vad det här handlar om. Sedan får vi se vad de säger.

Är bidragsbrott ett brott man kan vara dömd för och företräda Örebropartiet?

– Nja, det ser ju inte så jävla bra ut. Men han är inte dömd än så får vi titta på vad det landar i. Det är skitbra att du ringer om det här.

Dömd för mordbrandsattack

Den tyngst kriminellt belastade av Örebropartiets politiker är 29-årige Adam Heivert Taylor. Han har en bakgrund i Revolutionära fronten – en numera nedlagd vänsterextrem våldsorganisation – och är bland annat dömd för grov misshandel och försök till mordbrand.

Domen gällande försök till mordbrand är från 2014 då Heivert Taylor tillsammans med två andra vänsterextremister kastade in en rökbomb i en lägenhet i Torshälla utanför Eskilstuna. Attacken var ett led i den vänsterextrema organisationens attentat mot politiska motståndare på högerkanten.

Enligt hovrättens fanns ”en avsevärd risk för att okontrollerad brand skulle uppstå medförande fara för såväl liv och hälsa som omfattande förstörelse av egendom. Denna risk måste de ha insett. Utredningen visar att de varit likgiltiga till riskens förverkligande”.

Adam Heivert Taylor vid ett polisingripande 2013. Foto: Polisen

Enligt polisutredningen var mannen som bodde i lägenheten inte politiskt aktiv, men attacken misstänktes bero på att att han hade en vän som var aktiv i Svenskarnas parti.

Adam Heivert Taylor dömdes till ett år och två månaders fängelse för mordbrandsförsöket. Nu ser han ut att få en ersättarplats i Örebros kommunfullmäktige.

– Han har hoppat av det där och sitter och cringear över sin bakgrund. Precis som jag gör, säger Markus Allard om partikollegans bakgrund.

”Inte perfekta människor”

Allard känner till det mesta om partikollegernas bakgrund och domarna mot dem. Han säger att en dom inte nödvändigtvis är ett hinder för att representera Örebropartiet.

– Trams! Jag har gjort den bedömningen med de här personerna att jag tror de är kompetenta för att sköta sina uppdrag, säger han till Samnytt.

– Jag vill säga till dem som funderar på att ansöka om medlemskap i Örebropartiet: Du är välkommen även om du har en dom på dig sedan innan. Vi är inte ett parti med perfekta människor.

– Sedan om det är grova sexualbrott, eller den typen av brott, det har vi svårt för. Men den här typen av grejer är överspelade tycker jag, säger Markus Allard.

Samnytt har sökt Tuomo Jänkälä och Peter Persson.

LÄS ÄVEN: Örebropartiet ökar kraftigt – Allard: ”Jag är aldrig nöjd”