paraboler-94773
Inrikes

Flera kommuner vill bli helt undantagna från ebo-lagen

Publicerad 2/5/2020
Annons

Enligt de förändringar i den så kallade ebo-lagen som infördes vid årsskiftet ska kommuner kunna begära undantag från tvånget att ta emot migranter i redan hårt ansträngda bostadsområden. Men nu kommer signaler från flera håll om att undanta hela kommunen från nyinvandring.

I Göteborg gör Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna gemensam sak och kräver att staden som helhet undantas från ebo-lagen så att man kan säga nej till nyanlända migranter att bosätta sig där. För SD är kravet inte nytt men för S innebär det en ny hårdare hållning både i sakfrågan och i förhållandet till samarbete med SD.

Den motion som ligger till grund för det gemensamma kravet lades i kommunfullmäktige av Jörgen Fogeklou (SD) varefter S meddelade att man ställer sig bakom den. Det är i nuläget dock oklart om man kan få en majoritet att sluta upp bakom förslaget. Från Moderaterna, som idag styr kommunen, kommer signaler om att man endast vill se undantag i ebo-lagen för stadens mest utsatta problemområden.

Motsvarande önskan om att bli helt undantagen från ebo-lagen har nyligen också meddelats från de politiska ledningarna i Malmö och Helsingborg som under lång tid varit hårt prövade av inflyttning av nyanlända och de påfrestningar på bland annat ekonomi, bostadsmarknad, välfärd och social stabilitet som detta inneburit.

Även i Katrineholm vill de styrande med Göran Dahlström (S) i spetsen se ett kommunomfattande undantag: ”Vi behöver få andrum” förklarar kommunalrådet som i många år larmat om de omfattande problemen med mottagandet av migranter i staden och krävt förändringar från regeringen.

I nuläget är det 32 av landets 290 kommuner som fått klartecken från regeringen att freda sina utsatta bostadsområden från ytterligare asyl- och anhöriginvandring. Den migrant som ändå flyttar till ett sådant område kan fråntas rätten till ekonomisk försörjning från såväl staten som kommunen.

Men från flera av dessa kommuner kommer nu alltså krav på att inte endast få undanta de mest problemtyngda och segregerade bostadsområdena utan hela kommunen.

De kommuner som regeringen hittills aviserat ebo-undantag för är Borlänge, Borås, Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Karlskrona, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Linköping, Malmö, Motala, Norrköping, Nyköping, Perstorp, Sandviken, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Västerås, Växjö, Åstorp, Örebro.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1119”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons