Under fredagen skedde två skjutningar i Stockholm. Den första i Tensta strax innan 19:30 och den andra i Hässelby strand fyra timmar senare där en 20-årig man skottskadades allvarligt i närheten av tunnelbanestationen,. Polisen uppges utreda om skjutningarna har något samband. En av de ynglingar som skottskadades svårt i Linköping i onsdags har avlidit.

Polis anlände till Tensta sedan ett flertal personer larmat om höga smällar som uppfattades som skottlossning. Enligt polisens presstalesperson, Per Fahlström, gjordes fynd på brottsplatsen som bekräftar att det har skjutits.

– Vi arbetar just nu med att ta reda på vad som har hänt och håller förhör med folk i området där vi har hittat en troligbrottsplats. Det verkar som att smällarna kommer från ett skjutvapen enligt de fynd vi har kommit över, säger han till DN.

Enligt polisens händelsenotis har en förundersökning gällande mordförsök och grovt vapenbrott inletts. Ingen skadad person påträffades. Flertalet patruller har arbetat med att få en klarare bild av händelsen genom att bland annat knacka dörr och söka efter vittnen. Ingen gärningsperson har gripits.

LÄS ÄVEN: Samtliga misstänkta för blodiga skottdramat i Kristianstad släpps

”Jag kommer att dö”

Senare under kvällen skottskadades en 20-årig man i Hässelby strand i västra Stockholm. Mannen uppges själv ha larmat 112 och ska i larmsamtalet ha skrikit ”Jag kommer att dö”.

Enligt polisens händelsenotis togs mannen med ambulans till sjukhus med oklart skadeläge. En senare uppdatering gör gällande att han är allvarligt skadad.

Källor till Aftonbladet uppger att mannen tillhör ett kriminellt nätverk. Han bar skyddsväst och blev enligt tidningen skjuten i benen och överkroppen. Ett flertal personer sågs fly från platsen.

– Vi letar efter gärningspersonen eller gärningspersonerna, vi håller förhör och genomför en teknisk utredning för att få en uppfattning, säger Per Fahlström.

Ingen misstänkt är gripen för skjutningen som i likhet med den i Tensta rubriceras som mordförsök och grovt vapenbrott.

LÄS ÄVEN: Polisen erkänner: Stor risk att tredje man skadas vid gängskjutningar

Polisen kritisk till medias romantisering av gangsterrappare

Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt, är kritisk till massmedias romantisering av gängkriminalitet, där kriminella rappare tillåts måla upp en bild av brödraskap och glamour.

– Självklart ska vi ha demokrati och var och en får säga vad de vill men någon måste få komma in och bemöta när vissa rappare går ut och berättar hur bra det är, vilket fint brödraliv man har, hur bra det är att skjuta andra. Det är ju inte sant. De är kaxiga och stöddiga i sina musikvideos men de är inte lika kaxiga när de får smaka bly själva, säger han till SVT.

Poljarevius ger heller inte mycket för de kriminellas vapenhantering.

– De är totala analfabeter på att hantera vapen, de är farliga till och med för sig själva, säger han.

En död efter skottdramat i Linköping

I onsdags utbröt skottlossning i det invandrartäta problemområdet Berga i Linköping. Två kriminella ungdomar, 15 respektive 16 år gamla, skottskadades i den sammandrabbningen. Den ene av dem avled under fredagen. Inte heller i detta fall har någon gripits.

– Det är ond bråd död. De ser den inte men liemannen är bakom dem hela tiden, säger Poljarevius.

LÄS ÄVEN: Damberg om risken att bli skjuten: Sett till befolkningsmängden väldigt ovanligt