Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, Frontex, har meddelat att hela 230 000 illegala migranter har tagit sig in i EU hittills i år. Det är det högsta antalet sedan 2016.

Frontex rapporterar att antalet kända migranter som olagligt har tagit sig in i EU mellan januari och slutet av september i år uppgår till 228 240 personer – varav 33 380 anlände i september.

Antalet illegala gränsövergångar rapporteras ha ökat med 70 procent i år jämfört med samma period 2021. Det är det största antalet illegala migranter som anlänt till EU sedan 2016, rapporterar Le Parisien.

– Västra Balkanvägen fortsätter att vara den mest aktiva migrationsvägen till EU med 19 160 upptäckter i september, dubbelt så många som för ett år sedan. Det höga antalet illegala gränsövergångar kan tillskrivas upprepade försök att passera av migranter som redan finns på västra Balkan, sa Frontex i ett utlåtande förra veckan.

LÄS ÄVEN: Frontex larmar: Allt fler illegala migranter tar sig in i EU » Samnytt

Tjeckien och Italien tar krafttag

Den ökade trafiken längs den kända Balkanrutten har lett till att Tjeckien upprätthåller gränskontroller tillsammans med grannlandet Slovakien. De två EU-länderna har nu även satt in militären för att hjälpa till med bevakning av gränsen.

– Det vi upplever är aldrig tidigare skådat. Den årliga ökningen av migrationen i Tjeckien är 1 200 procent. Det här är en situation som vi, som Republiken Tjeckien, har varit tvungna att reagera på, sa landets inrikesminister Vít Rakušan tidigare i oktober.

Medelhavsrutten till Italien har också haft en ökad aktivitet i år. Med totalt 65 572 migranter ökade den med 42 procent jämfört med förra året.

Giorgia Meloni, som av allt att döma efter förra månadens val blir Italiens nästa premiärminister, har lovat att ta itu med frågan och minska antalet migranter. Hon har även föreslagit en marin blockad i Medelhavet.

LÄS ÄVEN: EU-dom: Illegala migranter får inte tas i förvar