En 17-årig flicka knivhöggs till döds på ett HVB-hem i Trollhättan förra året. En flicka som vid mordet var under 15 år misstänks för mordet – men nu står det klart att det inte blir någon rättegång i fallet, rapporterar SR Ekot. Detta på grund av mördarens ålder. Åklagaren har tidigare konstaterat att alla bevis pekar på att den yngre flickan knivhögg den äldre flickan till döds. Orsaken ska ha varit ett bråk om en förstörd mobiltelefon.

Utredningen har lagts ner en gång tidigare då den misstänkta flickan bedömdes vara under 15 år och därför inte straffmyndig när brottet begicks.

Riksåklagaren krävde dock att man gjorde ännu en utredning av den misstänkta mördarens ålder. Man återupptog därför förundersökningen.

Nya förhör hölls med flickan, skrev Ttela i början av november.

– Jag har planerat ett kompletterande förhör och när det kommer hållas vet jag inte. Jag skickade ut begäran för två-tre veckor sedan och det ska kontaktas utredare och advokat om en passande tid, sade Eva Johnsson, åklagare, då till tidningen.

Nu har man landat i att flickan var under 15 år vid mordtillfället och därför lägger åklagaren ner utredningen för andra gången.

Osams om mobiltelefon

Båda flickorna ska ha varit osams under en period, framgår i utredningen. Det finns uppgifter om att den döda 17-åringen Duniyo Faisal Hassan haft sönder den misstänkta flickans mobiltelefon.

Flickans advokat, Tommy Nilsson, säger till Ekot att hon i sak medger vad som har hänt, men att det finns vissa obesvarade frågeställningar när det gäller uppsåtet.

HVB-hem är institutioner tillägnade framför allt ungdomar som har sociala problem eller missbruk.

Varför man varit osäker på flickans ålder framgår inte i rapporteringen.