Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en man med flyktingstatus som dömts för våldtäkt respektive sexuellt ofredande mot två kvinnor på en nattklubb i Göteborg. Då både tingsrätten och hovrätten anser att våldtäkten inte är av sådan synnerligen grov karaktär som krävs för att få utvisa någon med flytktingstatus får han stanna i Sverige.

Det var under valborgsnatten i år som polis larmades till en nattklubb i Göteborg. Två kvinnor hävdade att de blivit utsatta för sexuella övergrepp av en man som sedermera åtalades vid Göteborgs tingsrätt. Åklagaren yrkade på att han skulle dömas för våldtäkt mot den ena kvinnan och sexuellt ofredande av den andra.

Mannen ska enligt åklagaren ha tagit tag i kvinnan på dansgolvet och fört in minst ett finger i hennes underliv. Det sexuella ofredandet bestod av att han tagit på kvinnans rumpa och bröst samt försökt ta henne mellan benen.

Den åtalade mannen påstod att han aldrig sett kvinnorna förut.

Fastställer tingsrättens dom
I tingsrätten konstaterade man att kvinnorna berättat samstämmigt om händelserna som även fått stöd av en klubbvärd samt en ordningsvakt och viss teknisk bevisning. Straffet blev fängelse i två år och sex månader samt skadestånd. Någon utvisning blev det dock inte då brottet inte ansågs vara synnerligen grovt.

Mannen överklagade till Hovrätten för Västra Sverige och yrkade på att åtalet skulle ogillas. Samtidigt överklagade åklagaren och ville att mannen skulle utvisas. Hovrätten fastställer dock tingsrättens dom i sin helhet.