Södertälje kommun ställer i en jobbannons krav på flytande arabiska för att få jobb som vaktmästare på Ronnaskolan i kommunen. Det uppmärksammas på bland annat Flashback.

Kommunala Ronnaskolan i Södertälje söker ny vaktmästare. Förutom att ha erfarenhet av fastighetsskötsel, b-körkort och viss datorerfarenhet krävs även att man pratar flytande arabiska. Det framgår av en annons från kommunen som skickats till bland annat Arbetsförmedlingen.

Att flytande arabiska är ett krav för arbete inom kommunal verksamhet är något som väcker reaktioner i sociala medier. Många menar att det är diskriminerande, då det utestänger svensktalande från att söka tjänsten i den allt mer arabisk-dominerade kommunen. Andra menar att kravet är naturligt då nästan samtliga elever på Ronnaskolan är invandrare, och har arabiska som förstaspråk.

Åsa Zazi är kommunikatör på Södertälje kommun. Hon skriver i ett mejl till Samnytt att jobbannonsen nu ändrats från att arabiska är ett krav, till att det endast anses meriterande.

”Jag har nu stämt av detta med Ronnaskolans rektor. Vi uppskattar att du uppmärksammade oss på det här. Självklart är det inte ett krav att man pratar arabiska för att vara anställd i Södertälje kommun. I just den här tjänsten är det meriterande, och annonsen är nu ändrad”, skriver hon.

Zazi kan däremot inte svara på hur vanligt det är att arabiskspråkiga ges förtur till jobb på Södertälje kommun på grund av att de anses mer meriterade än svenskar. Hon ber att få återkomma med svar på den frågan.

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.