De som kritiserar den klimatalarmistiska rörelsen för att likna en religiös sekt får nu ytterligare vatten på sin kvarn. Detta efter att FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i sitt senaste brandtal liknade den klimatkatastrof han för sitt inre ser nalka sig med att ”helvetets portar öppnas”.

Den portugisiske socialisten Guterres har tidigare kritiserats för sina som många menar groteska överdrifter i klimatdebatten. Han har bland annat hävdat att temperaturen på jorden nu är på kokpunkten och luften så het att den inte går att andas.

I sitt senaste brandtal som hölls på klimattoppmötet i New York hade FN-chefen i stället hämtat inspiration från Uppenbarelseboken och andra passager i Bibeln.

LÄS ÄVEN: Ny klimatdramatik från FN: ”Planeten kokar”

Eld, syndafloder och farsoter

Utöver vidöppna portar till helvetet talade Guterres också om syndafloder som dränker jordens skördar, folkmassor flyende i skräck från bränder på väg att ödelägga de delar av jorden som inte dränks och en ”fruktansvärd hetta” med lika ”fruktansvärda effekter”, däribland pandemiska farsoter.

Han hyllade i sitt tal de klimataktivister som nu iscensätter sabotageaktioner mot centrala samhällsfunktioner som ”pionjärer” och för att de ”vägrar att låta sig tystas”. Detta i kontrast till de mer utbredda bilden av klimatdebatten där intrycket är att det är rösterna på den andra sidan som man försöker tysta.

LÄS ÄVEN: FN varnar för klimatmigration: ”Hela länder kan försvinna för alltid”

Delade in människorna i goda och onda

Dessa skeptiker utmålade Guterres i stället upp som ”den nakna girigheten” personifierade som försöker ”vrida om armen” på de goda klimatkämparna medan de ”höstar in miljarder på sina fossila bränslen”. Den svartvita gestaltningen påminde om den i de klassiska sagorna om kampen mellan gott och ont.

Sammanfattningsvis krävde FN-chefen att alla länders regeringar nu klimatpolitiskt stramar åt ytterligare med än fler pålagor för sina medborgare. Han använde också våldsassocierande uttryck för hur detta ska ske. ”Klimaträttvisa” ska uppnås genom att ”stampa ut” och ”piska” och menade att de som agerar i ilska är i sin fulla rätt att göra det.

LÄS ÄVEN: FN-chefen efterlyser global censur på internet