FN:s särskilda rapportör om tortyr hävdar att svenskt rättsväsende har fabricerat bevis mot Wikileaks-grundaren Julian Assange för att få honom fälld för sexualbrottsanklagelser och vidare utlämnad till USA.

I november rapporterade Samhällsnytt att vice överåklagare Eva-Marie Persson lägger ned förundersökningen mot Julian Assange rörande misstänkt våldtäkt. Enligt åklagaren räckte inte bevisningen mot journalisten.

– Målsäganden är trovärdig och hennes uppgifter är tillförlitliga. Men stödbevisningen är inte tillräcklig. Det har inte fallerat på hennes uppgifter men stödbevisningen har försvagats, berättade Eva-Marie Persson för SVT.

LÄS ÄVEN: Åklagaren lägger ner förundersökningen mot Julian Assange

Enligt Nils Melzer som är professor i internationell rätt och FN:s särskilda rapportör om tortyr har svensk polis och åklagare samarbetat med brittiska och ecuadorianska myndigheter för att driva fallet vidare och få Assange utlämnad till USA där han efter journalistiska avslöjanden riskerar fängelse i upp till 175 år. Det uppger Melzer i en intervju med den schweiziska tidningen Republik.

Påtryckning från Storbritannien

Nedan syns ett exempel av påtryckning från brittiska åklagarmyndigheten riktad mot den feministiska överåklagaren Marianne Ny. I mejlet går det att läsa att hon inte ska få kalla fötter på grund av frågor från journalister.

Polisen fabricerade bevis

Melzer menar även att myndigheterna har behandlat Assange extremt negativt med målsättningen att göra ett exempel av situationen och avskräcka andra journalister från att följa Wikileaks spår.

I mejlkorrespondens som Melzer har tagit fram går det att läsa att kriminalinspektör Mats Gehlin beordrar en förfalskning av ett uttalande gjort av ett påstått offer.

”Gör ett nytt förhör, klipp in texten i det och adressera förhöret till ärendet. Signera också förhöret.

Med vänliga hälsningar
Mats Gehlin
Kriminalinspektör”

”En häxprocess”

Det tyska tv-bolaget ZDF har också uppmärksammat Melzers uppgifter i ett inslag där han kallar det hela för en häxprocess där den djupa statens intressen har slagit ut rättsstaten.

– Det handlar om en modern häxprocess för syftet att statuera exempel, säger Melzer.

https://www.youtube.com/watch?v=9_cGhFWqOTA&feature=youtu.be

LÄS ÄVEN: Julian Assange – en svensk rättsskandal