Fem dagar i landet räckte för FN:s experter att slå fast att Sverige är ett land med systematisk rasism. Bland annat uppges ”rasifierade grupper” uppleva en förtryckande polisnärvaro. OHCHR, FN:s råd för mänskliga rättigheter, kritiserar även Sveriges ”ovilja” att samla in uppgifter kring etnicitet, något som strider mot svensk lag.

Expertpanelen har bland annat suttit i möten med representanter för regering, riksdag och olika myndigheter samt intervjuat personer boende i invandrardominerade områden. Nu kräver de att Sverige ökar sina insatser för att bekämpa så kallad systematisk rasism. Som del i detta uppmanar OHCHR Sverige att upprätta register över invånarnas rastillhörighet.

– Insamling, publicering och analys av data efter ras eller etniskt ursprung i alla aspekter av livet, särskilt när det gäller interaktioner med brottsbekämpande myndigheter och rättsväsendet, är en viktig del för att kunna bedöma reaktioner på systematisk rasism, säger Yvonne Mokgoro, ordförande för FN:s oberoende panel för rasrättvisa och brottsbekämpning.

LÄS ÄVEN: En miljard klimatflyktingar 2050 – kommer till Skandinavien

Olagligt att registrera etniskt ursprung

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

I Sverige är det dock i de flesta fall förbjudet att registrera känsliga personuppgifter som avslöjar exempelvis ras eller etniskt ursprung. FN-experternas förslag strider alltså mot svensk lag.

– Här finns inte stöd för att kartlägga personer. Problemet är också att man tangerar risken för diskriminering beroende på vilka effekterna kan bli för de enskilda som registreras, även om syftet är vällovligt, säger Caroline Olstedt Carlström, expert på dataskyddsförordningen (GDPR) och ordförande för Forum för dataskydd, till Expressen.

Expertpanelens fokus har varit “att undersöka brott mot mänskliga rättigheter i samband med brottsbekämpning kopplat till personer med afrikansk bakgrund”. Experterna har kommit fram till att så kallade ”rasifierade grupper” upplever en förtryckande polisnärvaro, rasprofilering och poliser som stoppar dem godtyckligt. Dessutom kritiseras ”överdriven användning” av isolering i såväl häkte som fängelse.