På onsdagen meddelar myndigheten att man rekommenderar att det proteinbaserade covid-19-vaccinet Nuvaxovid inte ges till personer som är 30 år och yngre. Beslutet beror på signaler om en ökad risk för hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation.

Folkhälsomyndigheten hänvisar till data från Australien som visar på en ökad risk och förekomst framför allt hos yngre för hjärtmuskelinflammation (myokardit) och hjärtsäcksinflammation (perikardit) i samband med vaccination med Nuvaxovid.

LÄS ÄVEN: Kraftigt ökad risk för ovanlig propp med AstraZenecas vaccin

Stoppet träder i kraft med omedelbar verkan och gäller tills mer information finns att tillgå från de pågående studierna. Samtidigt anser man att vaccinet kan fortsätta ges som primärvaccination eller påfyllnadsdos till individer 31 år och äldre.

– Vi följer läget noga och inväntar mer data. Men den som är yngre och nyligen vaccinerad med Nuvaxovid behöver inte vara orolig. Risken är väldigt liten och man kan fortsätta med nästa dos med ett annat vaccin, säger Sören Andersson, chef för enheten för vaccinationsprogram.

7 000 doser

Vaccinet som är aktuellt för vaccination av personer under 31 år är nu Comirnaty från Pfizer/BioNTech.

LÄS ÄVEN: Pfizer erkänner: Covid-vaccin testades aldrig för överföring

Nuvaxovid har använts i omkring 7 000 doser i Sverige. Sedan början av 2022 rekommenderar Folkhälsomyndigheten att inte använda Modernas Spikevax till personer under 30.