Vid en pressträff på onsdagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att så kallade vaccinpass kommer att införas även i Sverige, detta för att kunna delta i större evenemang. Skälet uppges vara den ökande smittspridningen i Europa.
Vaccinationsbevis ska vara ett krav för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus. Beslutet väntas träda i kraft den 1 december.
– Att kunna använda vaccinationsbevis är något regeringen har förberett länge. Ni har tidigare hört mig tala om vaccinationsbevis som en “plan B”. Nu är det läget här, säger kulturminister Amanda Lind (MP) på pressträffen.
Myndigheten har inkommit med en hemställan till regeringen om vaccinationsbevis som en smittskyddsåtgärd och regeringen avser att gå vidare med förslaget.
– De restriktioner som annars skulle gälla för en verksamhet lättas om arrangören kan garantera att deltagarna är vaccinerade genom att de visar upp ett vaccinationsbevis som visar att de har full vaccination, säger Amanda Lind.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Samtidigt kommer uppgifter från bland annat Gibraltar, där 100 procent av befolkningen är vaccinerade, om en kraftig uppgång i antalet smittade.
– Vaccin skyddar. Du som ännu inte har vaccinerat dig, gör det nu. Du som är 65 år och äldre som har rekommenderats en tredje dos, ställ dig i kö och se till att få din påfyllnadsdos, säger FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell.
Vaccinerade testas
På onsdagen backade Folkhälsomyndigheten även från det tidigare beslutet om att inte testa vaccinerade.
– Från och med måndag den 22 november rekommenderar vi åter regionerna att provta alla från sex år och uppåt som har symptom, säger FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell till statsradion.
Personer som haft konstaterad covid-19 under det senaste halvåret är dock undantagna.
Inställd jul
För några dagar sen varande Folkhälsomyndigheten för att man måste vara beredd på att behöva ställa in en eventuell resa inför julen.
– Var försiktig med att resa om du får symtom och igen får man ha tankar kring vad man ska göra och vara beredd på att ställa in, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
[totalpoll id=”427474″]
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.