Vreden bland de kenyanska medborgarna är stor efter att det uppdagats att 20 parlamentsledamöter rest till fotbolls-VM för sammanlagt miljonbelopp och skickat räkningen till skattebetalarna.

Det handlar om ett två veckor långt besök i Ryssland för att titta på fyra matcher, inklusive VM-finalen. Flygresan uppges ha skett med första klass. Saken rönte uppmärksamhet efter att parlamentsledamöter postat selfies från nöjestrippen i sociala medier.

Kenya har inget lag i årets fotbolls-VM och har heller aldrig tidigare kvalificerat sig för VM-spel. Många undrar därför vad landets höga politiker har där att göra utöver att roa sig och se på fotboll.

Den dyra resan ifrågasätts också mot bakgrund av att landet dras med stora skulder och budgetunderskott samt att många kenyaner är fattiga och bor i slumområden. Resan ses av många som ytterligare ett symtom på den utbredda politiska korruption som länge präglat det kenyanska styret.

I ett offentligt uttalande från parlamentet försvaras resan med att ”det är vårt ansvar att förstå sport och hur man som värdnation anordnar sådana internationella turneringar”, en argumentation som ifrågasätts mot bakgrund av att Kenya sannolikt aldrig kommer att bli aktuellt för att anordna ett fotbolls-VM, åtminstone inte under de nu invalda parlamentsledamöternas livstid.

I sociala medier kritiseras Kenya för att vara det enda land i världen som låter sina politiker resa på VM-fest till Ryssland. Det stämmer dock inte. Som Samhällsnytt tidigare rapporterat har svenska toppolitiker som Ibrahim Baylan och Mikael Damberg gjort samma sak – utan att kunna legitimera resan med något utöver det privata intresset av att titta på fotboll och heja på det svenska laget.

LÄS ÄVEN: Näringsministern åkte till VM för 100 tusen skattekronor: ”Jag älskar fotboll”
LÄS ÄVEN: ”Svensk minister blev överlycklig av rysk gästvänlighet” – Mikael Damberg (S) i Ryssland
LÄS ÄVEN: Löfven hånas efter VM-resa: ”Nu har vi markerat”