Ett sjukhus i Göteborg tog tidigare i vår emot en ung flicka som var kraftigt undernärd till följd av att ha fått vegansk kost. Föräldrarna åtalades för grovt vållande till kroppsskada och dömdes i torsdags till fängelse.

Den 16 februari i år kallades polis och socialtjänst till intensiven vid Drottning Silvias barnsjukhus efter att läkarna börjat vårda en tvåårig flicka med käkfraktur, blödning på hjärnan samt kraftig undernäring, rapporterar SVT.

Samhällsnytt har tagit del av förundersökningsprotokollet som visar att flickan hade svår vitaminbrist och blodvärden som var livshotande. En läkare berättar att han aldrig tidigare i sitt yrke har sett något liknande och att akutinsatserna räddade flickans liv med ytterst lite tid kvar.

LÄS MER: Föräldrar lät 2-åring äta näringsfattig vegankost – var två timmar från att svälta ihjäl

Nu döms föräldrarna för grovt vållande av kroppsskada.

– Allt jag har gjort har varit av kärlek och jag har trott att jag gjort det bästa för henne. I framtiden lovar jag att följa Livsmedelsverkets rekommendationer av kost, sa mamman under rättegången.

Åklagare Ximena Bene hade hyrkat på två till tre års fängelse men domen blev avsevärt lägre, tre månader. Straffet är dessutom redan avtjänat eftersom paret suttit häktade i två månader. Föräldrarna ska även betala 60 000 kronor i skadestånd till flickan.

Bene har ännu inte beslutat om hon ska överklaga domen.

Utöver det döms pappan även för ringa narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning.

Sedan rättegångens slut har föräldrarna bott med dottern på ett utredningshem för att utvärderas av socialtjänsten.