Vindkraften saluförs från grönt politiskt håll som ”förnybar”. Men det stämmer inte om man tar med vindkraftverken som behövs för att utvinna elektricitet ur vinden. Slitagedelare som vindsnurrornas rotorblad tillverkas av material som inte kan återvinnas och dumpas nu på stadigt växande avfallsplatser.

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om hur depåer med dumpade kasserade vindkraftsblad breder ut sig i USA. Mu kommer rapporter även från Danmark om hur vindkraften skapar sådana miljöproblem.

LÄS ÄVEN: Vindkraftblad kan inte återvinnas – slängs i stora markdepåer

Det handlar om 8 000 ton kasserade vindkraftsblad hittills som får soptippar runtom i landet att växa. I takt med att klimatalarmismen vunnit politiskt fäste ökar den här siffran nu exponentiellt.

Tusentals ton vindkraftsavfall dumpas

På lika lång tid som det nu tagit att komma upp till siffran 8 000 ton miljöproblematiskt vindkraftsavfall kommer man i nästa intervall stå med 61 000 ton uttjänta icke återvinningsbara vindkraftsblad i Danmark.

Danmarks miljöminister Lea Wermelin erkänner att detta är vindkraftens baksida och ett stort problem. Slit och släng-samhället är något som miljömedvetna har arbetat för att komma bort ifrån men nu går den del av miljörörelsen som förespråkar vindkraft kräftgång menar hon

– Det är vad vi försökt flytta oss ifrån som samhälle, att man bara slänger allt på en soptipp och sedan låter bli att tänka på det, säger hon till danska DR.

Även inifrån vindkraftsindustrin erkänner Wind Denmarks vd Jan Hyllenberg att detta är ett rejält trovärdighetsproblem för vindkraften som grön och förnybar kraft.

– Deponi är en del av lösningen i dag, men självklart kan det inte vara det i framtiden, säger han.

Dödsfällor för fåglar

Samhällsnytt har tidigare också berättat hur vindkraftssnurrorna blir till dödsfällor för fåglar. Bland annat har hundratals skyddsvärda havsörnar massakrerats i flykten av vassa roterande vindkraftsblad.

LÄS MER: Hundratals havsörnar dödas av vindkraftverk – försök med målade rotorblad ska minska massdöden