Igår kunde det konstateras att 15 nya fall av coronaviruset bekräftats i Sverige. Totalt är nu 30 smittade vad man vet och de flesta har kommit från Italien. Folkhälsomyndigheten, som varit passiva inför epidemin, har nu höjt riskbedömningen att smittas från låg till måttlig.

*artikeln är uppdaterad*

Trots att 20 svenskar har smittats i Italien avråder inte Utrikesdepartementet från resor dit. Av de övriga smittade skedde 7 i Iran, 1 i Kina och 1 i Tyskland, rapporterar SVT.

Statsepidemiologen Anders Tegnell, kritiserad för sin passivitet, försvarar beslutet om Italien.

– Den avrådan som gjorts på grund av den här sjukdomen – som inte är jättefarlig för individer – har varit både i Kina och Iran i samband med att sjukdomen har fått väldigt stor påverkan på samhället. Sjukvården har gått på knäna, man har stängt ner mycket trafik och det har nästan inte gått att resa dit eller därifrån. Så det är en extra aspekt för att det ska vara relevant för att avråda folk från att åka dit – vi tycker inte man har kommit upp till den nivån än i Italien, säger Anders Tegnell till SVT.

LÄS ÄVEN: Stockholmspar med corona-symptom nekades prov: ”Höll på att hosta ut lungorna”

Han lägger senare till att ”man inte ska hålla på med reserestriktioner, för det blir väldigt destruktivt.”

”Oproblematiskt”

Den kritiserade statsepidemiologen Anders Tegnell menar att det är ”oproblematiskt” att folk smittats i andra länder och tagit det till Sverige.

– Att se en massa fall som har smittats i landet hade varit en helt annan sak. Att många varit i andra länder är relativt oproblematiskt så länge vi har koll på det, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten till Aftonbladet.

Samtidigt menar Lena Hallengren att hon snarare är positiv till att det upptäcks fler fall i Sverige.

– Det är bra att det upptäcks. Det är precis det som är syftet med att ha en god information och att vården är tillgänglig, säger hon till tidningen.

Ungern har noll fall av coronaviruset

På den ungerska regeringens hemsida meddelar de nu att man blockar intaget av illegala migranter till transitzonen under obegränsad tid, med hänvisning till coronaviruset.

Det finns en koppling mellan coronaviruset och illegal migration, sa premiärministerns säkerhetsrådgivare György Bakondi under en presskonferens i söndags. Han meddelade även att Ungern suspenderar intaget av illegala migranter till transitzonen under obegränsad tid.

Hittills har inga fall av coronaviruset upptäckts i Ungern där alla 125 tester har visat sig vara negativa.

LÄS ÄVEN: Växande kritik mot sjukvårdens hantering av potentiellt coronasmittade

LÄS ÄVEN: Stockholmsläkare: ingen beredskap för coronaepidemin på sjukhus