Enligt en ny mätning har andelen svenskar som vill att biståndet minskas eller slopas helt ökat kraftigt under en femårsperiod. Men på Sida ser man ingen anledning till oro.

Enligt Sidas undersökning är det 77 procent av de tillfrågade som delvis eller helt håller med om att det är viktigt att Sverige bidrar till utveckling i fattiga länder genom bistånd. Andelen ligger en bit under tidigare års mätningar.

– Jag tycker att det är glädjande att biståndsviljan ligger fast och att den fortsatt är hög, säger generaldirektör Carin Jämtin.

LÄS ÄVEN: Svenska biståndsmiljarder till Afghanistan gjorde ingen nytta

38 procent anser dock att biståndet bör minska eller tas bort helt vilket är en ökning med 16 procentenheter jämfört med för fem år sedan då siffran låg på 22 procent.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Detta tolkar Sida som att svenskarna kan ha en för negativ bild av världen.

– Vi har en utmaning på Sida att beskriva hur världen verkligen är. Det är fortfarande väldigt många som tror att det är mycket sämre i världen än vad det är, säger Carin Jämtin.

Mer korruption

Hon menar att det är viktigt att fortsätta informera om biståndet och att det går att göra skillnad, då tror hon att nivåerna kommer gå upp igen.

Att antalet korruptionsfall samtidigt går upp hoppas hon inte ska påverka biståndsviljan och menar att det beror på att man blir allt bättre på att utreda.

LÄS ÄVEN: Sverige ger mest bistånd – i HELA världen