I mars i år inleddes en förundersökning mot före detta landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) som misstänktes ha sexuellt ofredat tre olika kvinnor under 2016, 2017 och 2018. Nu står det klart att Erlandsson åtalas.

Förundersökningen inleddes efter att fyra moderata riksdagsledamöter uppgett att de utsatts för ”oönskad beröring” av Erlandsson och enligt chefsåklagare Lena Kastlund är det nu upp till tingsrätten att meddela när en rättegång inleds. Två av tre utsatta ska vara riksdagsledamöter och ett fjärde fall lades ner då målsägande inte kunde identifieras.

– Min kännedom om det inträffade gör att det inte är överraskande, men det är åklagarens beslut, sa Centerpartiets gruppledare Anders W. Jonsson till SVT Nyheter i mars. Det avslöjades då samtidigt att partiet försökt tvinga bort honom sedan november 2018.

Det första fallet ska enligt chefsåklagaren ha inträffat på Ingenjörsvetenskapsakademien i Stockholm den 6 december 2016, det andra under en partistämma i Malmö den 29 september 2017 och det tredje fallet på riksdagens lunchrestaurang Strömmen i oktober eller november 2018.

LÄS ÄVEN: Tidigare landsbygdsministern utreds av åklagare för sexuella ofredanden

– I samtliga fall har han tagit kvinnan på låret, lagt dit handen och smekt, säger Lena Kastlund.

Enligt Erlandssons advokat Johan Eriksson har han ”inte med flit utsatt någon för något som ska kunna tolkas som sexuella ofredanden”.

Erlandsson lämnade riksdagen i våras och nekar till anklagelserna.