luc ferry

Luc Ferry. Foto: Thesupermat.

Utrikes

Före detta fransk minister om Gula västarna: ”Skjut för att döda”

Publicerad 1/10/2019
Annons

68-årige Luc Ferry ingick i Jacques Chiracs regering som utbildningsminister. Idag titulerar han sig som filosof. I en radiointervju fördömde Ferry det folkliga uppror som kallas Gula västarna och den före detta ministern efterlyser hårdare tag.

Gula västarnas protester har pågått sedan den 17 november och president Emmanuel Macrons regering gör vad de kan för att stävja upproret. Bland annat har man lovat anta en ny anti-upploppslag.

– Vad jag inte förstår är att vi inte ger polisen resurserna för att sätta stopp för våldsamheterna, sa Ferry i Classic Radio.

Då Ferry efterlyste skarpa skott mot demonstranterna och det påpekades att det kan leda till skador eller värre, blev filosofens svar: ”Och? När du ser folk misshandla en stackars polisman på marken, det är då de skulle använda sina vapen en gång för alla. Det är nog!”

Sammandrabbningarna mellan Gula västarna och polisen har stundtals varit våldsamma med bränder, tårgas och vattenkanoner inblandat.

Vidare sa Ferry att Frankrike har världens fjärde största armé vilken man borde använda för att sätta stopp för protesterna som han menar består av extremister både från högern och vänstern.

De Gula västar som hittills arresterats har i stort visat sig vara arbetarklass med jobb och konservativa åsikter.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
844Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons