Under festligheterna som följer studenten har det blivit allt vanligare med en uppsjö av andra länders flaggor, där elever väljer att ta med hemlandets flagga i stället för Sveriges – som möjliggjort och betalat för utbildningarna. Enligt en trio eritreanska elever vill man hylla föräldrarna.

Statstelevisionen har talat med Saron, Liya och Isabe som menar att studentdagen är en chans för dem att stolt visa sitt ursprung.

– Vi vill hylla landet vi kommer ifrån, säger Liya.

– Man vill hylla sina föräldrar, säger Saron.

– Det handlar inte om att trycka ner Sverige utan snarare att lyfta upp våra föräldrar, säger Liya.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Se invandrarnas studentfirande – ”gang shit”

Då de på fredag kommer springa ut från Jensen gymnasium hade de gärna velat ha Eritreas flagga med, men skolan har inför restriktioner som förbjuder detta under det så kallade utspringet. Skälet ska vara att skolan vill förhindra eventuella konflikter.

– Det känns lite jobbigt, säger Saron.

Viktig ritual

Enligt Susanne Nylund Skog, etnolog vid Institutet för språk och folkminnen och forskare vid Uppsala universitet, har andra nationers flaggor vid studentfirandet att göra med att studenten som ritual har blivit viktigt för många i det svenska samhället.

– Flaggorna är olika ingredienser som man kan använda sig av i den här ritualen för att uttrycka något individuellt, säger Susanne Nylund Skog.

LÄS ÄVEN: Skola tillät bara svenska flaggor vid avslutning – pudlar efter kritik