Malmö stad uppmärksammades nyss stort för att de betalt lyxlägenhet i Malmö åt kriminella. Nu visar det sig att socialtjänsten i samma stad betalade ett privat företag för att placera de kriminella i så kallade ”stödboenden”, där de bland annat fått en skidresa betald samt hotell och resa till Gotland.

Det var alltså Malmö kommun som finansierat stödboenden till kriminella individer på uppemot 70 miljoner kronor för att hjälpa till att bryta brottsbanan. Istället användes utrymmet som samlingsplats och förråd av droger och bomber.

Stödboendet som SVT nu skriver om drivs av ett privat företag som har två kända kriminella anställda i verksamheten. Båda greps misstänkta för en kokaingömma i företagets lägenhet. Den ene mannen friades av hovrätten och vännen tog på sig skulden, och dömdes.

”Skulle få se något annat”
De två anställda fick förra året åka med på en skidresa till Sälen som företaget ordnade där ett antal vänner till de två anställda männen, som samtidigt var placerade hos företaget, och bjöds på skidresan.

– Syftet var att man ska få se något annat, säger en anställd i företaget till SVT.

Källor till SVT ska ha reagerat på att tungt kriminella från samma krets åkte på skidresan. Den anställde menar dock att det ”fungerade jättebra”.

Malmö stad försvarar resan
Katarina Lindeberg, avdelningschef för Malmö stad, anser att satsningen är värd det.

– [..] det är en rätt liten insats om man uppnår en större effekt, säger Katarina Lindeberg till SVT.

Men enligt SVT:s granskning begår alltså de gängkriminella som får stöd av skattebetalarna fortsatta brott.

Kvinnlig anställd åkte till gängkriminell med hans flickvän
Företaget lät även en anställd åka till Gotland med en klients flickvän, som tidigare bott i en femrummare i Malmö med öppen spis. Klienten flyttades efter att ha ertappats med stora mängder narkotika och vapen.

Den kvinnliga anställda berättar för SVT att hon ”hade med mig hans flickvän” samt att ”syftet var ju gott”.

– Någonstans tänker jag: vuxen förebild, jag åkte som privatperson, säger den anställda om varför hon åkte på semester med mannen.

Socialtjänsten kritiserade dock resan då de bedömde att mannen inte var mottaglig för behandlingen och att det var olämpligt att de åkte på resa tillsammans.

Men kvinnan slår ifrån sig av kritiken och säger till SVT att ”resan blev bra iallafall, vi gjorde jättemycket”.