En tidigare företagare som tjänade miljonbelopp på att assistera kommuner med placering av så kallade ensamkommande har talat ut. Enligt delägaren utförde de ”i stort sett inget arbete alls för pengarna”.

År 2017 granskade tidningen Affärsvärlden Migrationsverkets årsredovisning för 2016 och upptäckte att myndighetens kostnader för året var 73 miljarder. På söndagen skriver UNT att marknaden enbart för ’ensamkommande’ migranter år 2016 uppgick till 26 miljarder kronor vilket är mer än vad Polismyndigheten kostar under ett år. Året därpå växte dessutom marknaden för ’ensamkommande’ ytterligare och nådde 31 miljarder kronor.

Kommunerna efterfrågade hjälp med bostäder och uppehälle för att hantera mängderna av migranter som dök upp i kommunerna. Det fanns däremot ingen närmare kontroll över vad man faktiskt betalade utan istället har det kallats för ”säljarens marknad”.

Nu har ett bolag uppmärksammats i Uppsala efter att det försattes i konkurs den 13 februari i år. En tidigare delägare har valt att yttra sig för UNT om verksamheten och den lukrativa marknaden. Deras bolag sysselsatte sig med konsulentverksamhet där man på uppdrag av kommuner ordnade familjehem åt ’ensamkommande’ migranter.

– Kommunerna anlitade en mängd oseriösa företag för vård av ensamkommande. Enorma belopp från kommunerna har blivit vinster hos oseriösa leverantörer, säger delägaren.

LÄS ÄVEN: ’Ensamkommande’ säljer knark på gatorna – gymnasielagen orsak enligt Polisen

År 2016 uppges det att Uppsala kommun betalade ut 283 miljoner skattekronor till privata företag som ordnade boenden åt ’ensamkommande’. I det här specifika företaget i Uppsala säger delägaren att kommuner i snitt betalade cirka 700 000 skattekronor om året för varje ’ensamkommande’ som placerades i en familj.

Omkring hälften av dessa pengar gick till hemmet för att betala ersättningar och omkostnader. Det resterande beloppet på cirka 350 000 kronor per individ gick däremot direkt till bolaget.

– Kommunerna betalade stora summor till oss och det var enkelt att tjäna mycket pengar, säger delägaren.

LÄS ÄVEN: Ensamkommande släpper musikvideo: ”Vi är afghaner, vi är soldater”

Deras bolag lyckades placera omkring 60 migranter i olika hem vilket resulterade i omkring 21 miljoner kronor under ett år. Den tidigare delägaren är skeptisk över hur kommunen faktiskt gick tillväga för att lösa boenden och anser att skattepengarna bara omvandlades till vinster hos privata företagare.

– Vi utförde ju i stort sett inget arbete alls för de pengarna. Varför anställde inte kommunerna egen personal för att ta fram familjehem?

Förutom att bolaget numera är försatt i konkurs anklagar den tidigare delägaren företagets vd för att ha tillskansat sig miljonbelopp och placerat migranter i oseriösa familjer för att maximera sin ersättning.