I augusti drabbades företagaren Daniel Björk i Tomelilla av en elräkning på 109 000 kronor – och därefter har han engagerat sig för att en förändring ska ske. Nu har han startat en lokal elprisprotest som fått spridning över kommungränserna. Samnytt har talat med honom för att få veta mer om initiativet.

Manifestationen går ut på att placera ut gravljus utanför kommunhus, och varje gravljus är märkt med namn på familjer och företag som inte kommer klara av vinterns skyhöga elräkningar.

Daniel Björk berättar för Samnytt att han påbörjade initiativet i Tomelilla kommun, men att manifestationerna nu har spridit sig till andra kommuner efter att han kontaktade Facebook-gruppen ”SÄNKTA ELPRISER NU!”. Han har varit medlem i gruppen under en tid och lyssnat till förespråkare av Beken-modellen för prissättning av el som han nu också fått upp ögonen för. Modellen handlar om att skilja svenska priser från exportpriser.

– Men regeringen vill ju inte ta i den på grund av att de tjänar ju bra med pengar på det här, så länge vi betalar elräkningarna, säger han.

LÄS ÄVEN: Elexperten: ”Ebba Busch rånar elkunderna för att finansiera sin politik”

Gravljusen symboliserar tuffa läget

I Facebook-gruppen har deltagare i Tomelilla, Kristianstad, Trelleborg, Ystad och Simrishamn publicerat bilder och videoklipp från manifestationerna som ägde rum utanför kommunhusen på söndagen.

Faksimil Facebook

Hur kom du på idén att anordna en gravljusmanifestation?

– Detta är ju graven för många företag och privatpersoner, många äldre, som står inför de här tuffa elräkningarna. Därför känner man att det är symboliken med ett gravljus, så då går vi till kommunerna då det är dit vi kommer få vända oss på grund av att elprismodellen ser ut som den gör, säger Daniel Björk.

Han berättar att det bara i Tomelilla blev ungefär 70 ljus som tändes på söndagen. De personer som deltog skrev själva på sina gravljus, tände dem och placerade dem utanför kommunhuset. På ljusen kunde det stå allt ifrån ”en orolig mormor” till företagsnamn och personnamn tillhörande dem som också har råkat ut för dyra elkostnader.

Nu hoppas Daniel Björk att manifestationen ska få lokalpolitikerna att vakna till och ställa krav på regeringen. Tanken är att manifestationerna ska vara återkommande varje söndag framöver, och alla kan delta oavsett var i landet man bor. Det enda man behöver göra är att ta med sig ett gravljus till sitt kommunhus.

Har du fått någon respons från kommunpolitiker?

– Per Martin, en moderatpolitiker här, blev intervjuad i Sveriges Radio. Han säger själv att han också är besviken på detta elprisstöd som inte har betalats ut och att det inte var detta han gick till val på. Han känner också en stor oro att dessa problem börjar i regeringen och landar hos varje kommun, och att det måste ske en förändring nu. Så han var positiv till det [manifestationerna, reds. anm] trots att det är kritik mot hans arbete, så att säga, att vi visar vårt missnöje.

Daniel Björk hade själv kontakt med politikerna redan i höstas när han råkade ut för den enorma elräkningen. Då manade de honom till lugn eftersom ett elprisstöd skulle komma. Nu är han besviken på att det inte händer något.

– Jag hoppas efter detta att det ska väcka gnistan hos våra politiker här att kämpa för oss här nere i elprisområde 3 och 4.

Uppmaningen: ”Rätt pris direkt”

Vad skulle du säga till regeringen om du fick uppmana dem till handling?

– Då hade jag sagt Beken-modellen. Jag anser inte att ett elprisstöd är det vi, varken företagare eller privatpersoner, vill ha. Vi vill inte leva med ett stöd eller ett bidrag för att få tillbaka pengar som vi en gång har betalat och kanske även får skatta för då. Rätt pris direkt är ju det bästa. Elprisstöd slår så fel för det är ju många som har ett avtalat fast pris som också kommer få tillbaka på detta och det blir ju inte riktigt rättvist. Det rättvisa är rätt pris direkt som vi hade det innan. 50 öre kilowatten liksom, däromkring låg man, och det klarar vi ju.

Under intervjun kommer bundna avtal upp på tapeten – något som oroar Daniel Björk.

– När alla dessa avtal löper ut, vilket det känns som att Svenska kraftnät och allihopa väntar ut, då blir det ju en ännu värre effekt. Du kan tänka dig när stora företag ska förhandla om detta, avtal som kanske löper ut om 1-2 år, för problemet är ju att vi inte vet var detta ska stanna. Vi kommer upp i 5,50, vi kommer upp i 7 kronor, kommer vi upp i 10 kronor, 15 kronor, det är ju jättefarligt detta som händer nu. Det kan slå ut i psykisk ohälsa och spär på en inflation som redan är hög, säger han.

LÄS ÄVEN: Regeringen chockhöjer elskatten – inför även helt ny elskatt