solaktiviet-pixabay-73663
UtrikesVetenskap

Forskare förutspår kallare klimat och världssvält till följd av låg solaktivitet

Publicerad 5/14/2020
Annons

Solen är enligt experter på NASA på väg in i en period av strålningsminimum, vilket kan få medeltemperaturen på jorden att sjunka med så mycket som 2 grader de närmaste 20-åren. Det kallare klimatet kan leda till världssvält, varnar man.

Forskarna uppger att solaktiviteten redan har varit låg i hundra dagar med i princip inga solfläckar överhuvudtaget. Enligt dem innebär det att jorden kan stå inför ett nytt ”Dalton-minimum”, det vill säga den period mellan 1790 and 1830 som ledde till en lång period av köld och massiva vulkanutbrott.

Den brittiska tidningen Daily Star skriver om forskningsrönen och konstaterar att ”det innebär att vi kan anträda en av de djupaste perioderna av minskad solstrålning, vilket kan utlösa perioder av köld, svält och andra problem”.

Två år i följd har solen nu satt rekord i avsaknad av fläckar, vilket ses som en signal om ett förestående strålningsminimum med dramatiskt fallande temperaturer som följd.

Summit News understryker i sin rapportering att detta ska ses som ännu en påminnelse om att den i särklass starkast klimatpåverkande faktorn är solen och inte människan, vars möjligheter att påverka klimatet jämförelsevis är mycket små.

Man ställer också frågan hur klimatpaneler och media som satt sin trovärdighet i pant på att antropogen global uppvärmning ska leda till miljökatastrof kommer att reagera när jorden i stället snabbt kyls ned samtidigt som man konstaterar att den svenska klimataktivisten Greta Thunberg varit tyst i frågan.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
550VIDEO: Studentfirande i Göteborg – ”Fuck Sverige”
Annons