tbc-736563

TBC-angripna lungor.

Vetenskap

Forskare har hittat ny antibiotikaresistent stam av tuberkulos bland asylsökare

Publicerad 1/22/2018
Annons

Medicinska forskare vid Zurichs universitet i Schweiz meddelar att de 2016 hos asylsökande somaliska migranter upptäckt en ny stam av den allvarliga lungsjukdomen tuberkulos, TBC, som är högresistent mot antibiotika. Efter det tog forskarna prover och påträffade ytterligare ett antal smittade personer med samma svårbehandlade variant av sjukdomen, samtliga härrörande från Östafrika. Det rapporterar Breitbart utifrån uppgifter i tyska Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Forskaren Peter Keller, som arbetar som forskare vid Nationellt Referenscenter för mykobakterier, NZM, berättar att den upptäckta varianten av sjukdomen är en ”ny kombination av resistens mot fyra olika sorters antibiotika, som dessförinnan inte finns beskriven i den medicinska forskningen”. En liknande, men inte identisk, stam av TBC har också påträffats i Borstel i Tyskland.

ECDC (European Center for Disease Control and Prevention) utfärdade en varning och alla asylsökare som diagnostiserades med sjukdomen sattes omedelbart i karantän för att undvika ytterligare smittspridning. Sammanlagt hittades flera tiotals fall i ett antal olika europeiska länder. Ett antal utbrott av multiresistent tuberkulos har även påträffats i Sverige.

Det är inte första gången som forskare och läkare har konstaterat att asylsökare fört med sig den allvarliga sjukdomen till Europa. I Frankrike har NGO-organisationer som arbetar med asylsökare i Paris iakttagit ett stigande antal fall parasitsjukdomen skabb som, om den inte behandlas, kan leda till ”superinfektioner” resistenta mot traditionell antibiotikabehandling.

2016 varnade Världshälsoorganisationen, WHO, för spridning av tuberkulos, polio, mässling – som Sverige i närtid upplevt stora problem med – och andra sjukdomar bland asylsökare från Syrien. Samma år rapporterade brittisk media om att den tyska sjukvården stod under extrema påfrestningar till följd av ett antal sjukdomar hos asylsökare som tidigare utrotats i Tyskland.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons