Nio av tio mediekritiska inlägg på Twitter publiceras av Sverigedemokraternas och Moderaternas riksdagsledamöter. Det visar en ny undersökning från Göteborgs universitet. Enligt forskarna är politikernas mediekritik problematisk eftersom den är ”avlegitimerande”.

Bakom undersökningen står sociologen Agnes Liminga och journalisten Jesper Strömbäck. De har presenterat sitt arbete som en vetenskaplig artikel vid Nordicom – centrum för nordisk medieforskning vid Göteborgs universitet.

LÄS ÄVEN: Undersökning: Kraftig vänsterslagsida bland SR:s inbjudna tyckare

I undersökningen har forskarna gått igenom mediekritiska inlägg från alla riksdagledamöter som hade ett Twitter-konto under perioden 31 oktober 2020-31 oktober 2021.

Det rör sig om 2 244 inlägg och av dem är det 642 inlägg som påstås ”avlegitimera” medierna. Moderaterna det parti som stod för flest ”avlegitimerande” mediekritiska tweets. 367 stycken, vilket motsvarar 57 procent.

Därefter följer SD:s riksdagsledamöter som landade på 207 twitterinlägg – 32 procent av totalen. När forskarna slår samman M- och SD-ledamöternas inlägg landar det på 89 procent av den mediekritik som syftar till att ”avlegitimera medierna”.

Uttrycker mer kritik än stöd

Enligt forskarna är politikernas kritik mot gammelmedia problematisk eftersom den, till skillnad från ansvarsutkrävande mediekritik, syftar till att minska mediernas legitimitet.

Forskarna anmärker även på att politikerna i betydligt större utsträckning uttrycker kritik mot medierna än stöd.

Vidare lyfter forskarna att statsmedierna SVT och SR är särskilt utsatta för den ”avlegitimerande” kritiken från SD och M. Den vanligaste kritiken handlar om partiskhet – att det finns en vänstervridning. Därefter handlar det om låg kvalitet på innehållet.

Nedan följer exempel på den problematiska kritken som ”avlegitimerar” media.

Forskaren: ”Problematisk”

Sociologen Agnes Liminga, en av forskarna bakom undersökningen, har fått frågan vilka konsekvenserna blir på en samhällelig nivå av att riksdagsledamöter uttrycker mediekritik som syftar till att minska mediernas legitimitet.

– Dagens medborgare är beroende av nyhetsmedierna och en situation där många inte litar på nyhetsmedierna är därför problematisk. Känslor av misstro är inte, för att uttrycka det enkelt, fördelaktigt i förhållande till ett demokratiskt ideal om informerade och engagerade medborgare, säger Agnes Liminga till Nord Media Network.

Forskarnas undersökning går att ta del av HÄR

LÄS ÄVEN: Statsradions självbild: ”Vi har svenska folket med oss”