Forskare vill hindra solens strålar från att nå atmosfären. Detta då man tror att det kommer hålla den globala uppvärmningen nere och således gynna klimatet. I nuläget finns det dock minimalt med forskning på området och det finns stora risker med ett sådant projekt.

Planen är att först utföra ett riskabelt experiment där man skickar upp en ballong i atmosfären och släpper ut en mängd kalciumkarbonat. Forskningsområdet kallas ”solar geoengineering” och är en väldigt kontroversiell idé. Trots detta ges idén mycket utrymme och pushas fram av både media och forskare.

Syftet med experimentet är att undersöka hur dessa aerosoler, alltså partiklar, formerar sig i atmosfären. Man tror att den globala uppvärmningen skulle kunna stoppas om man släpper ut en enorm mängd partiklar.

I en föreläsning för tankesmedjan IIEA förklarar David Keith hur planen skulle genomföras: År 2025 börjar man med att skicka upp fem specialbyggda flygplan som släpper ut en liten mängd partiklar i stratosfären. Varje år ökar man mängden man släpper ut – efter tio år ligger den på 100 000 ton om året. 2060 släpper 60 flygplan, från två olika baser i världen, ut partiklar. Partiklarna stannar kvar i atmosfären ett år och reflekterar bort solljuset så att den globala uppvärmningen hålls nere.

Bill Gates hjälper till att finansiera forskning på området, uppger CNBC.

Det internationella nätverket Climate Action Network kritiserar denna idé starkt. Även klimataktivister och klimatforskare är upprörda.

Många kritiker uttrycker en ilska mot vad de anser vara ”farlig väderkontroll”.

Riskerna, som Keith själv uppger, är mycket allvarliga. Ozonlagret kan förstöras, den övre stratosfären kan hettas upp och människors hälsa kan hotas om partiklarna kommer längre ner i atmosfären. Ett livsfarligt projekt, med andra ord.