covid-vaccin-delta

Foto: Pixabay

Vetenskap

Forskarlarmet: Vaccinerade sprider ny farligare covid-variant

Publicerad 7/8/2021
Annons

Folk som vaccinerat sig mot covid ”hjälper till” att sprida en ny farligare variant av coronaviruset. Det säger forskaren Christopher Murray till Business Insider.

Det handlar om delta-varianten av coronaviruset, en mutation som först upptäcktes i Indien i oktober förra året. Under våren har varianten upptäckts i fler länder än Indien. Delta-varianten beskrivs som mer smittsam och leder i större utsträckning till att den som insjuknar i covid behöver sjukhusvård.

Murray menar att en bov i dramat är att många slutar med munskydd och andra försiktighetsåtgärder så snart de vaccinerat sig. Han understryker att de som är vaccinerade fortfarande kan smittas av delta-varianten. De får då, på grund av vaccinet, ofta en mildare infektion, vilket gör att risken är större att de hjälper till att sprida viruset vidare.

Murray misstänker att många fullt vaccinerade kan bli asymptomatiska bärare av delta-varianten. Det betyder att de sprider viruset till andra, utan att ha några symptom. Han tror också att delta-varianten kan förklara ett ökande antal sjukhusfall i USA, samt en ökad spridning i exempelvis Skottland.

– Vi missar troligen en hel del spridning i vaccinerade människor, säger Murray och påpekar att vaccinerade sällan testas om de inte har symptom.

Christopher Murray är Harvardutbildad, har doktorerat i medicin och har tidigare jobbat för Världshälsoorganisationen. Han jobbar numera för den inflytelserika tankesmedjan Council on Foreign Relations, vars medlemmar i viss utsträckning överlappar andra globala maktorganisationer såsom Trilaterala kommissionen och Bilderberggruppen.

Murray uppmanar nu folk att fortsätta använda munskydd, även om de vaccinerat sig, och att de som inte vaccinerat sig gör det.

– I våra modeller ser vi att även ett begränsat munskyddsanvändande i kombination med vaccin kan bromsa delta-variantens spridning, säger Christopher Murray.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
841Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons