16649367832_6eefd9fc62_k

Foto: Anastasia Basano. CC.

Vetenskap

Forskning: Vad betyder ”hundvalpsögon” egentligen?

Publicerad 10/24/2017
Annons

➤ De flesta känner till de så kallade ”hundvalpsögonen” vilket inte sällan förknippas med tron att hunden vill ha en smakbit från matbordet. En ny mindre studie visar dock att hundar använder ansiktsuttryck gentemot människor, men kanske snarare för att söka kontakt än att manipulera oss.

Hundarna i studien gjorde mer än dubbelt så många ansiktsuttryck (där hundvalpsögonen var det vanligaste) när en forskare var vänd mot hunden jämfört med det motsatta. Men det verkade inte spela någon roll om mat var inblandat. Tidigare studier har visat att mat var mer intressant för en hund än social kontakt med en tyst person så något annat än hundens emotionella tillstånd måste ha varit orsaken till effekten.

Första beviset
”Hundar gör sina ögon mer attraktiva för oss när vi tittar, inte bara när vi är i närheten eller som en reaktion på mat”, säger Brian Hare, en kognitiv neuroforskare vid Dukeuniversitetet i North Carolina, USA. Han menar att detta är ”fantastiskt jobb”.

Studien ger också det första beviset att ansiktsuttryck kan användas av en icke-primat aktivt för att kommunicera, menar psykologen Juliane Kaminski vid Dog Cognition Centre, Portsmouth, UK, som ledde studien. Tidigare hade forskare antagit att sådana uttryck var oavsiktliga speglingar av ett djurs emotionella tillstånd.

24 hundar studerades
Varje hund leddes in i ett tyst rum, med en kamera riktat mot ansiktet. Forskaren stod en meter bort som intog fyra olika positioner: vänd mot hunden med mat samt utan mat, vänd bort från den med samt utan mat. Under processen höll forskaren blicken på en punkt på väggen och svarade inte på hundens beteende. Ansiktsuttrycken på hundarna analyserades sedan av ett system kallat DogFACS, som identifierar observerbara ansiktsförändringar associerade med underliggande muskelrörelser.

Medan ”inner brow raiser” betyder ledsamhet för människor finns det inga bevis på detsamma för hundar, poängterar Kaminski. Men människor verkar anse det tilltalande.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons