För att verkställa ett avvisningsbeslut mot en familj illegala invandrare som hållit sig gömda vände sig polisen till förskoleförvaltningen i Göteborgs stad med en begäran om att få veta var barnet befann sig. Där vägrade man dock att säga något, men nu tvingas man att lämna ut uppgifterna efter ett beslut i kammarrätten.

Polisen sökte i tillgängliga system och bedrev spaningsarbete men det räckte inte för att hitta familjen. Då man vände sig till förskoleförvaltningen hänvisade man till offentlighets- och sekretesslagen. Där säger en paragraf att ”det allmännas intresse” kan väga tyngre än ett enskilt barns eller familjs intressen.

Det allmänna intresset i det här fallet är att Sverige ska ha en reglerad migration.

LÄS ÄVEN: Urvattnad informationsplikt får lärarfack att jubla: “Seger”

Förskoleförvaltningen sa nej och hänvisade till skollagen där det finns en paragraf om att sekretess ska råda i förskolan avseende personliga uppgifter och att ett röjande av dessa kan leda till att barn eller närstående till barnet kan fara illa.

”Barn är särskilt skyddsvärda och förskolans uppdrag ska utgå från vad som är barnets bästa”, skrev förskoleförvaltningen i sitt avslag till polisen.

Polisen å sin sida menar att man hindras från att göra sitt jobb och ges rätt av kammarrätten som vägt skollagen och offentlighets- och sekretesslagen mot varandra.

Faksimil Facebook

Tydlig dom överklagas inte

Rätten slår fast att en sekretessbelagd uppgift om ett barn får lämnas ut ”om det är uppenbart att intresset av att uppgiften lämnas ut har företräde framför det intresse som sekretessen ska skydda”.

Barnets bästa har redan avgjorts av prövningen av rätten till uppehållstillstånd, anser man.

– Vi kommer inte att överklaga domen eftersom den är så pass tydlig. Våra jurister ser inte att det finns någon möjlighet för oss att få rätt, säger Lisa Nylén, pressansvarig vid förskoleförvaltningen i Göteborg, till DN.

LÄS ÄVEN: Larmet: Illegala har inte råd med tandvård