Nyligen beslutade Folkbildningsrådet att strypa det ekonomiska stödet till studieförbundet Ibn Rushd. Detta fick ärkebiskop Martin Modéus att rasa och nu kommer ytterligare stöd från Svenska kyrkan i form av en prästkandidat.

Det var Folkbildningsrådets styrelse som beslutade att studieförbundet Ibn Rushd, med kända kopplingar till våldsbejakande islamism och antisemitism, inte kommer att få några bidragspengar under åren 2025-2027.

Beslutet upprörde ärkebiskop Martin Modéus som sedermera påstår sig ha blivit feltolkad.

– Jag står för en klassisk kristen tro, demokrati, tillit och jämställdhet. Sådant som strider mot det tar jag avstånd ifrån. Har man hört något annat så har man antingen missförstått eller så har jag uttryckt mig oklart. Eller så har man försökt använda det jag skrev för andra syften. I alla tre fallen beklagar jag det.

LÄS ÄVEN: Ärkebiskopen efter kritiken för stöd till Ibn Rushd: ”Kritik en gåva”

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

I en debattartikel i Kyrkans Tidning skriver Adrian Edenborg, prästkandidat i Lunds stift, att Folkbildningsrådets beslut inte kommer som en överraskning och hävdar att det finns “ett målinriktat arbete i syfte att försvaga den muslimska minoritetens möjligheter att vara en aktiv del av det svenska civilsamhället”.

Prästkandidaten anser också att det är “antidemokratiska ansatser som ligger till grund för de ‘stenhårda krav’ som nu skamlöst åberopas i demokratins namn”.

De indragna statsbidragen leder därmed inte enbart till att Ibn Rushds folkbildande verksamhet försvåras, Folkbildningsrådet underminerar genom agerandet också sin egen legitimitet som samhällelig och demokratisk aktör. Med sin dom över andra dömer de sig själv. Detta är allvarligt. Studieförbundet har länge särbehandlats genom ständiga granskningar på olika nivåer och det är nu uppenbart att regeringen med “stenhårda krav” konstruerat ett slutgiltigt häxprov bakom förment demokratiska ansatser.

Kritiken från Amnesty och ärkebiskopen ser Edenborg som “hoppingivande” och frågar sig “om det inte är dags för Svenska kyrkan att gå från ord till handling” genom att stödja “sina trossyskon” Ibn Rushd ekonomiskt.

Det är enligt min mening nu dags för Svenska kyrkan att stå upp för den muslimska minoriteten i Sverige av vilka många dessutom är medlemmar i vår kyrka. Som kristna vet vi att störst inte alltid är starkast men vi kan inte blunda för att vår organisation är en veritabel gigant i det svenska civilsamhället. Ekonomiskt sett, hade Svenska kyrkan utan större avvikelser i balansräkningen, kunnat garantera Ibn Rushds fortsatta verksamhet.

Avslutningsvis påstår Edenborg att den muslimska minoritetens ställning i Sverige är en ödesfråga och ett stöd skulle stärka Svenska kyrkans legitimitet som demokratisk aktör.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan: ”Woke ingår i kyrkans DNA”