Efter de senaste klanstriderna i Hjällbo bör militären sättas in. Det föreslår Alex Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

I en serie artiklar har Samnytt rapporterat om klanstriderna som förts på öppen gata med upplopp, storslagsmål och skjutningar och förstärkningar anlänt från andra städer och länder.

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: Kriminella upprättar vägspärrar i Hjällbo – kontrollerar id

Då man enligt Alex Josefson har ”en helt oacceptabel situation” i Hjällbo har man tillsatt ”alla samhällets resurser” för att stävja kriminaliteten. Utspelet om att sätta in militären är ett sätt för att kunna hjälpa till i vad man betecknar som den absolut akuta polisbrist som råder i Sverige. Man vill också återgå till ett system där man använder beredskapspolisen som kan stödja polisen med särskilda händelser. Ytterligare ett skäl är att kunna avlasta polisen.

Med tanke på att polisen finns i området men mordet ännu kunde ske menar Josefson visar att Sverige behöver en ökad polistäthet. Han hänvisar till genomsnittet i Europa där Sverige ligger i det absoluta bottenskiktet samt att man inte ser samma situation i några andra europeiska länder.

Ett återinförande av beredskapspolisen föreslogs i en motion av Sverigedemokraterna 2016.

Faksimil Expressen