forintelsen memorial
Utrikes

Första arablandet någonsin inför skolundervisning om Förintelsen

Publicerad 1/15/2023
Annons

Förenade arabemiraten blir det första arablandet någonsin att införa obligatorisk undervisning om Förintelsen. Det var på torsdagen förra veckan som Förenade arabemiratens ambassad i USA tillkännagav att landet kommer införa kurser om folkmordet i skolans läroplan.

”I kölvattnet av det historiska #AbrahamAccords kommer [Förenade arabemiraten] nu att inkludera Förintelsen i läroplanen för grund- och gymnasieskolor”, skrev Förenade arabemiratens ambassad i ett inlägg på Twitter.

Införandet är en viktig del i utvecklingen av Abraham-avtalet, ett avtal från 2020 som normaliserade relationerna mellan Israel och flera länder i Mellanöstern – inklusive Förenade Arabemiraten.

”Att minnas Förintelsens offer är avgörande”, säger Ali Al Nuaimi, en av de emiratiska personerna bakom avtalet.

Detaljerna kring genomförandet oklara

Deborah Lipstadt, USA:s särskilda sändebud för att övervaka och bekämpa antisemitism, berömde också draget och twittrade förra fredagen att hon var ”glad över att se detta viktiga steg av Förenade arabemiraten” och att hon förväntar sig att andra länder snart följer efter.

På måndagen rapporterade emellertid AP att Förenade arabemiratens utbildningsmyndigheter ännu inte hade erkänt ambassadens tillkännagivande. Hur den faktiska läroplanen och omfattningen av landets undervisning om Förintelsen ser ut är fortfarande oklart.

Klart är att Förenade arabemiraten blir det första arablandet som inför denna typ av undervisning i läroplanen. I arabvärlden är det vanligt med antisemitism och desinformation om Förintelsen. I Mellanöstern har det exempelvis sänts tv-program om den ”falska Förintelsen”.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Judehat under palestinska manifestationer

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1107”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons