Stockholms tingsrätt dömde häromdagen en man för ”oaktsam våldtäkt” till ett års fängelse enligt den nya lag från 1 juli år år som samtliga riksdagspartier ställt sig bakom. Mannen nekade till brott och uppgav att han och kvinnan har haft ett frivilligt samlag.

Rätten ansåg att mannen inte haft uppsåt till att våldta kvinnan men ska ha varit ”grovt oaktsam” inför risken att hon inte deltog frivilligt.

– Är det tvetydigt ska man säkerställa att det föreligger ett samtycke, det vill säga frivillighet till samlaget eller annan jämförbar sexuell handling. I annat fall riskerar man att fällas för oaktsam våldtäkt, säger Baharak Vaziri till Dagens Juridik om domen.

Träffades via dejtingapp 
Den 34-årige mannen åtalades i första hand för våldtäkt och i andra hand oaktsam våldtäkt. Händelsen skedde i mannens lägenhet i Stockholm en septembernatt efter att de två stämt träff via dejtingappen Tinder.

Enligt kvinnan blev hon chockad när mannen ”mitt i en konversation” kysste henne och började ta på hennes kropp. Det ska enligt henne då uppstått en fysisk kamp där hon upplevde att mannen uppfattade hennes motstånd som ”en utmaning”.

Från tingsrättens dom:

Hon försökte få kontroll över situationen genom att få kontakt med X (den tilltalade) istället för att drabbas av panik. Det fanns inga flyktvägar utan hon var hemma hos en man som var dubbelt så stor som hon i en stad hon inte kände till. För att kunna ta sig ut ur lägenheten levande ville hon inte göra X upprörd.”

Hon försökte skydda sitt underliv med sina händer vid flera tillfällen men han tog bort dem varje gång samtidigt som han försökte påbörja penetrationen. Hon sa ’vänta, ska vi inte ha kondom?’

Nekar till brott
I förhör ska kvinnan ha berättat att hon fick panik när mannen tog ett hårt strypgrepp på henne och att hon då bestämde sig för att sluta göra motstånd. Detta ska ha fått mannen att sluta frivilligt varpå kvinnan lämnade lägenheten.

Mannen, å sin sida, nekar till brott och har uppgett att samlaget varit frivilligt. Han ska ha förklarat att han trodde att de ”lekte och att det var ett förspel” när han brottades med kvinnan och att hon aldrig sade nej utan istället gav ifrån sig ”ljud av njutning”.

Från domen:

Han såg en förändring i MÄ:s (kvinnans) beteende och då upphörde samlaget. Efter en stund reste hon sig från sängen och nämnde något om att han var känslomässigt frånvarande. Han tyckte det var ironiskt då han hela tiden hade försökt göra det bra för henne. Han kände sig frustrerad och stängde av.

Skyldig att försäkra sig vid ”dubbeltydiga signaler”
Tingsrätten poängterar i domen att den som vill ha sex med en person som är passiv eller ger ”dubbeltydiga signaler” – sedan lagändringen den 1 juli i år – har en skyldighet att verkligen ta reda på om att den andra personen vill delta.

Tingsrätten konstaterar att mannen bland annat dragit tillbaka kvinnan när hon rört sig bakåt, tagit bort hennes händer när hon hållit för sitt underliv och fortsatt ha samlag med henne efter att hon har sagt nej.

Tingsrätten anser på grund av det att han måste ha insett risken för att kvinnan inte deltog frivilligt i de sexuella aktiviteterna.

Inte uppsåt
Men eftersom målsägande enligt tingsrätten ”berättat att hon tog av sig tröjan, klamrade sig fast runt X kropp när han bar henne till sängen, pratade om att de skulle använda kondom, sa nej först i ett sent skede och att X slutade när hon slutade ge motstånd”, samt deras konversation på Tinder direkt efter händelsen, är det inte bevisat att mannen uppfattade att kvinnan inte deltog frivilligt eller att han var likgiltig inför det.

Därmed döms han inte till våldtäkt utan istället till den nya rubriceringen ”oaktsam våldtäkt” eftersom

tingsrätten har funnit det bevisat att X insåg risken för att MÄ inte deltog i samlaget och de andra sexuella handlingarna frivilligt, dvs. att han var medvetet oaktsam, finner tingsrätten det bevisat att han varit grovt oaktsam beträffande omständigheten att MÄ inte deltog frivilligt.

Påföljden blir ett års fängelse, Han ska också betala 55 000 kronor i skadestånd till kvinnan.