På onsdagen rapporterade Samhällsnytt om att ett exemplar av Koranen dagen innan hittats söderrivet på gatan i Ronneby. Polisen uppgav då att det kunde röra sig om åsiktsbrottet Hets mot folkgrupp och att man skulle avdela omfattande resurser till att utreda ärendet. Redan på torsdagen meddelar dock polisen att man lägger ned ärendet med hänvisning till att det inte är brottsligt att förstöra koraner.

Det var inte långt borta att de personer som rev sönder boken blev misshandlade av uppretade muslimer på platsen. En man vid namn Akram Abo Hamidi som endast talar arabiska uppgav dock för SVT Nyheter att han lyckats lugna ned stämningen.

LÄS MER: Polisen jagar koransabotörer: ”Ska utredas noggrant”

Thomas Johansson, som är kommunikatör vid polisen säger till media att skälet till att utredningen läggs ned är principiellt – det är inget brott att förstöra koraner.

– Man får kritisera religion enligt svensk lag. Om det ska vara hets mot folkgrupp måste det röra individer.

Tidigare har en annan förundersökning gällande en koranbränning i Kallinge lagts ned. I det fallet hänvisades till brist på bevis.

Det nya beslutet indikerar dock att brottet hets mot folkgrupp inte är tillämpligt heller i sådana fall, något som hävdats från flera håll efter den stora uppmärksamhet som det danska partiet Stram Kurs fått efter sina koranbrännarbesök i Sverige och de muslimska upplopp och kravaller som detta nyligen utlöste i Malmö med miljonkostnader för skattebetalarna.