Försvarsmakten meddelar att att de extra pengar som myndigheten hittills fått inte räcker för att ersätta allt som skänkts till Ukraina. Nu kräver Försvarsmakten mer pengar för att kunna möta de kraftigt ökade priserna inom försvarsindustrin.

Sverige har de senaste två åren skickat 30 skattemiljarder och 14 militära stödpaket i form av artilleri, stridsvagnar, stridsfordon, ammunition och reservdelar till Ukraina. Ett stöd som enligt regeringen kommer fortsätta framöver.

LÄS ÄVEN: ”Vår främsta prioritering kommer självklart vara stödet till Ukraina”

Det militära stödet är något som påverkar Försvarsmaktens nuvarande förmåga eftersom att det har resulterat i brist på materiel. Det är även brist på personal eftersom att anställda arbetar med att utbilda ukrainska soldater.

Försvaret har planerat att ersätta allt som skänkts till Ukraina men nu visar det sig att priserna har ökat kraftigt och pengarna räcker inte.

LÄS ÄVEN: ÖB: Ukraina vinner inte kriget – men stödet måste fortsätta

Jonny Lindfors är arméchef och han berättar för SVT att det i dagsläget saknas pengar för att kunna ersätta allt som skänkts och att det är långa väntetider inom försvarsindustrin.

– Den ekonomiska kompensation som är tilldelad Försvarsmakten räcker inte för att ersätta vagn för vagn, säger Lindfors till SVT.

Det är fortfarande oklart vad den totala kostnaden kommer att landa på. Försvarsmakten utreder hur mycket som saknas.

LÄS ÄVEN: Kriget i Ukraina ger kassaklirr för USA:s vapenindustri

Danmark skänker allt artilleri

Danmarks statsminister Mette Fredriksen deltar vid säkerhetskonferensen i München där hon i helgen meddelade att landet kommer att skänka hela sitt lager av artilleriammunition till Ukraina.

– Om du frågar ukrainarna frågar de om ammunition nu. Artilleri nu. Från den danska sidan har vi bestämt att donera hela vårt artilleri, säger Frederiksen.

LÄS ÄVEN: Robert F. Kennedy Jr: Ukrainakriget är en penningtvättskomplott