Sveriges främsta utrikespolitiska prioritering är fortsatt stöd till Ukraina i kriget mot Ryssland. Det meddelar utrikesminister Tobias Billström (M) vid sin utrikesdeklaration i riksdagen idag.

Sverige har de senaste två åren skickat 30 skattemiljarder och 14 militära stödpaket till Ukraina. Ett stöd som kommer fortsätta framöver.

– För regeringen är stödet till Ukraina de kommande årens främsta utrikespolitiska uppgift, säger utrikesministern.

– Ukrainas sak är vår!

Stöder Ukraina ”så länge det behövs”

Efter åratal av växande spänningar med västmakterna invaderade Ryssland sitt västra grannland i februari 2022. Billström beskriver det i sitt anförande som att en ”demokratisk stat anfallits av en auktoritär”.

Båda sidor brukar gärna propagera för egna framgångar på slagfältet, och håna motståndarens ansträngningar. I realiteten har emellertid inte fronten förändrats särskilt mycket sedan den ryska reträtten från Kherson i november 2022, trots kostsamma försök till offensiver och motoffensiver.

Det har fått röster i andra länder i västvärlden att ifrågasätta vapenförsändelserna österut, och propagera för förhandlingar istället. Men utrikesministern är tydlig med att ”regeringen inte vacklar i stödet till Ukraina”.

– Sverige fortsätter stödja Ukraina så länge det behövs – politiskt, humanitärt, militärt och ekonomiskt, säger Billström.

Stök på åhörarläktaren

Ukraina och kriget mot Ryssland dominerar Billströms deklaration. Men en liten del av den ägnas även åt situationen i Mellanöstern, där Israel för ett allt intensivare krig i Gazaremsan som många menar bryter mot folkrätten.

– Sverige står bakom Israels legitima rätt att försvara sig mot Hamas i enlighet med folkrätten och den internationella humanitära rätten, anser Billström.

På riksdagens åhörarläktare utbryter irritation från en grupp församlade Palestinaaktivister

– Israel begår ju folkmord! ropar en kvinna som lyckas överrösta Billström.

Talman Andreas Norlén uppmanar skyddsvakterna att avlägsna de bråkiga åhörarna. Fler störningar uppstår en stund senare under riksdagsdebatten, och flera personer får bäras iväg från läktaren.