Granaten som i söndags dödade en man i 60-årsåldern i Stockholmsförorten Vårby gård kan ha placerats där i terrorsyfte. Det säger  Svante Karlsson på Totalförsvarets forskningsinstitut. På Säkerhetspolisen utesluter man inte att granaten var ett terrordåd.  – Det är alldeles för tidigt att säga någonting om det, säger myndighetens pressekreterare Simon Bynert till Samhällsnytt.

Enligt en obekräftad uppgift till Samhällsnytt låg granaten som i söndags detonerade i Vårby gård förpackad i ett paket. Det skulle kunna förklara varför den blev liggandes på marken i minst en timme innan mannen i 60-årsåldern plockade upp den.

Användes för försåtsminering på Balkan

När Samhällsnytt når Svante Karlsson, forskare inom Växelverkan, vapen och skydd på Totalförsvarets forskningsinstitut , bekräftar han att handgranater går att använda för att försåtsminera olika föremål:

– När det var oroligheter på Balkan så gjorde man så att granaten placerades i en låda som var ihopskruvad och lades under en plan yta. Man stoppade in handgranaten, tog ur sprinten och skruvade på överdelen. De som kom där passerade lådan, då stret grepen iväg och så small det.

En handgranat har vanligtvis två säkringar. Först måste sprinten avlägsnas. När den avlägsnats blir granaten osäkrad och endast en bygel – så kallad grepe – återstår. Bygeln faller av av sig självt när man släpper granaten.

Bygeln är utformad så att det lätt ska gå att försåtsminera med handgranaten. Till exempel om granaten läggs på marken, under en sten, i en presentkartong eller under en färgglad plastspann i en sandlåda på ett sätt så att bygeln inte faller av. Så fort någon rör granaten eller lådan så lossar bygeln och granaten detonerar.

Skulle det ha kunnat gå till på ett liknande sätt i Vårby gård?

– Det skulle det ha kunnat göra. Visst, svarar Svante Karlsson.

Vi fick obekräftade uppgifter om att granaten låg i ett paket…

– Ja, jag hörde det också.

Kan det i sådana fall  ha handlat om ett terrordåd mot slumpvist utvalda personer?

– Ja, visst. Om det skulle vara så, så skulle man kunna säga att det var något slags terrordåd. Men i nuläget vet vi för lite.

Lars Bröhms, som leder förundersökningen hos Stockholmspolisen, dementerar dock uppgiften om paketet:

-Det är felaktigt! Jag dementerar den uppgiften. Handgranaten har legat på marken och var inte inpackad i någonting, säger han till Samhällsnytt.

När Samhällsnytt ställer frågan om handgranaten såg ut som en granat eller som någonting annat ber Bröhms att återkomma senare med hänvisning till tidsbristen och lägger på luren.

SÄPO: ”för tidigt att säga” om det rör sig om ett terrordåd

Polisens presskommunikatör Tove Hägg kan vare sig bekräfta eller dementera uppgiften om ett paket och ber oss att få återkomma på mejl. I skrivande stund har vi inte fått svar på våra frågor till Stockholmspolisens mediecenter.

Simon Bynert är pressekreterare på Säkerhetspolisen . Han avböjer att svara på frågan om Säkerhetspolisen på något sätt är involverad i den pågående utredningen. Han hänvisar alla frågor till Stockholmspolisen:

– Det är de som hanterar det här ärendet, säger han.

Bynert vill dock inte avfärda möjligheten att granatexplosionen kan ha varit ett terrordåd.

Kan det handla om ett terrordåd?

– Det är alldeles för tidigt att säga någonting om det. Än så länge ligger den här utredningen kvar hos polismyndigheten, säger Simon Bynert.