229685
Inrikes

Försvarsutskottet har bestämt sig för dyra Patriot – vägrar låta SAAB och MBDA redovisa luftvärnsalternativ

Publicerad 6/21/2018
Annons

Det svenska försvaret står inför ett stort inköp av luftvärnssystem med robotar. Regeringens och Allianspartiernas företrädare i försvarsutskottet har bestämt sig för att man ska köpa in det amerikanska Patriot-systemet. Det anses dock av flera kvalificerade bedömare vara föråldrat, svårt att kombinera med befintlig svensk försvarsutrustning och är dessutom dyrt.

Sverigedemokraterna begärde därför att försvarsutskottet skulle bjuda in MBDA och SAAB för att ges möjlighet att redovisa ett alternativt system som enligt SD och andra bedömare skulle vara modernare, lättare att anpassa till svenska korvetter och dessutom billigare. Det skulle därtill i motsats till Patriot ge jobb i svensk försvarsindustri.

Syftet med en sådan redovisning är enligt SD att ge politikerna ett bättre beslutsunderlag innan slutligt ställningstagande sker. Det handlar om kostnader för skattebetalarna på tiotals miljarder kronor.

SD uppger i ett pressmeddelande att man, innan man lade fram sin begäran i försvarsutskottet, varit i kontakt med både MBDA och SAAB som ställt sig positiva till att göra en sådan redovisning. Övriga partiers företrädare i försvarsutskottet sade emellertid nej, även Moderaterna trots att partiets tidigare partiledare, tillika tidigare utrikesministern och statsministern Carl Bildt tillhör dem som kritiserat valet av Patriot.

I en kommentar till varför SD förordar ett system från SAAB och MBDA säger partiets försvarspolitiske talesperson, Roger Richtoff, följande:

– Till skillnad från Patriot-systemet så klarar detta system även kryssningsrobotar, dessutom till mindre än hälften av kostnaderna, en fjärdedels bemanningsbehov och långt mycket större flexibilitet.

I en färsk intervju (se klipp ovan) med SwebbTV utvecklar Richtoff partiets resonemang kring varför ett köp av det amerikanska Patriot-systemet är en felsatsning.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
844Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons