➤ KRÖNIKA  Hundratusentals svenska pensionärer lever under fattigdomsgränsen. Miljoner svenskar saknar bostad. Barnfattigdomen är utbredd. Åldringsvården är satt på undantag. Sjukhusköerna växer. Arbetslösheten bland invandrare är skyhög. Det mesta av det goda folkhemmet är borta och ersatt av växande kaos på alla områden.

De enda som undslipper effekterna av de senaste årens ansvarslösa politik är de som i förtroende valts att förvalta landets resurser. Politikerna förser sig hämningslöst med förmåner utöver all rimlighet. De lever långt från den verklighet som drabbar undersåtarna genom deras ogenomtänkta beslut, brist på intelligens, förakt för svaga grupper och rent oförstånd.

Allt fler svenskar blir anonyma offer för vanstyret – våldtagna kvinnor, svårt sjuka, handikappade, terroroffer, rånade, misshandlade, offer för bränder, ägare till brända bilar, fattigpensionärer, bostadslösa, mordoffer och deras anhöriga etc etc. Om dessa svenska medborgare talar de aldrig. De som de är satta att värna.

Riksdagsledamöter har skyhög lön. De reser gratis. De betalar inte trängselskatt. De har bostad betald. De har alla egen assistent. De har tre månaders semester. De har fullt betalt vid sjukdom. De har speciella kontokort. Förmånerna är ändlösa. Många av dem har livvakt. Vissa åker taxi för belopp som motsvarar en fattigpensionärs årsinkomst. En del pendlar med flyg mellan hemorten och riksdagen.

Stefan Löfven tjänar utöver allt detta 1,4 miljoner om året. Reinfeldt fick 1,9 miljoner per år. Göran Hägglund tjänade 1,5 miljoner om året. Jimmie Åkesson får ut 1,2 miljoner. Malmös kommunalråd tjänar 65.000 i månaden. För att ge några exempel.

De behöver inte heller oroa sig för ekonomin när de avgått. Då haglar miljonerna över dem. De har rätt till avgångsvederlag/riksdagspension/övergångsbidrag. Meningen är att dessa bidrag ska minskas i takt med att de får nya jobb. De flesta startar dock bolag där de formellt inte tar ut lön – varför de fortsatt får full ersättning från skattebetalarna. Så gjorde t. ex Göran Persson. Liksom Carl Bildt. Fredrik Reinfeldt får på detta sätt ut 156.000 kr/månad. Trots att hans företag går med miljoner i vinst. Han tar 100.000 kr för en timmes föredrag.

Hur de skött sina uppdrag spelar inte heller någon roll. Mehmet Kaplan fick avgå efter ett antal skandaler. Men han får ändå ersättningar om sammantaget 2,4 miljoner. Mona Sahlins många affärer eller att hon dömts för skattefusk förhindrar inte att hon får ersättningar om 3,5 miljoner. Statssekreterare Erik Bromander gjorde privata lyxresor för 829.000 kronor. Han fick avgå efter IT-skandalen på Transportstyrelsen. Men han får ändå ersättningar på 2,3 miljoner. För att ta några exempel.

Den som under längst tid fått ersättningar är Björn Samuelsson (v). Han har fått betalt i 19 år! Nu får han 22.300 kr i månaden. Den som fyllt 50 år och suttit länge i riksdagen kan få ersättning fram till ålderspensionen.

Lars Ohly (v) var under tiden som partiledare och riksdagsledamot tjänstledig från jobbet som tågvärd. Men till det jobbet återgår han inte. Han får fram till 2021 istället ersättningar om 48.000 i månaden som betalas av skattebetalarna.

Margareta Larsson var invald till riksdagen för Sd. Men hon är aldrig närvarande. Trots det får hon riksdagslön med 62.400 kr i månaden.

Agneta Ringman (s) har inte jobbat på sex år. Får 34.000 kr i månaden i avgångsvederlag från riksdagen.

Göran Lindblad (m) har egen inkomst, men tog ut 500.000 kr i avgångsvederlag.

Miljöpartisten Mikael Johansson är kritisk till systemet. Men han har i fem år fått ut 38.000 i månaden från riksdagen. Hade tänkt utbilda sig efter riksdagsjobbet, men nu är han 55 år och tycker det är för sent.

För att nämna några av de nästan 100 avsuttna riksdagsledamöter som lever på bidrag från riksdagen. Bara 9 ledamöter från förra mandatperioden har lön från eget arbete – resten lever gott på riksdagens minst sagt generösa inkomstgaranti. 24 ministrar från Reinfeldtregeringen kostar skattebetalarna drygt 36 miljoner om året. De enda som inte utnyttjar systemet är Sverigedemokraternas representanter. Thoralf Alfsson (SD) har avsagt sig bidraget som han tidigare fick.

Migrationsminister Helen Fritzon har undanhållit 142.000 kronor i EU-inkomster. När skatteverket ifrågasätter hennes deklaration svarar hon att politiker har ”särskilda privilegier”. Det är kanske belysande för hur dessa förtroendevalda upplever sin roll som övermänniskor.

Med tanke på hur de i brist på omdöme och kompetens låtit landet förfalla är det växande politikerföraktet knappast förvånande. Men det är kanske samtidigt det mest alarmerande. När vi som mest skulle behöva hedervärda ledare med landets väl för ögonen har vi en samling odugliga strebrar som mest ser till sin egen vinning.

Som jämförelse kan nämnas att avsuttna politiker i Norge kan få högst två månadslöner i övergångsbidrag. Sedan förutses att de skaffat nytt jobb.