Theresa May, Margaritis Schinas 87466532

Theresa May och Margaritis Schinas.

Utrikes

Fortsatt låsta positioner i Brexit-förhandlingarna

Publicerad 10/9/2017
Annons

➤ BREXIT Som Samhällsnytt tidigare rapporterat har ett slags moment 22 inträtt i förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU. En offentlig träta mellan Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas bekräftar att det låsta läget kvarstår.

På måndagseftermiddagen deklarerade Theresa May enligt Reuters att Brexit-bollen ligger på EU:s planhalva. Detta som ett svar på ett utspel från Margaritis Schinas några timmar tidigare om att det är britterna som har bollen på sin planhalva.

LÄS MER: Moment 22 inför fortsatta Brexit-förhandlingarI sak handlar fotbollsmetaforen om att man från EU:s sida vill att den ”bot” som britterna ska erlägga för att få lämna unionen ska vara färdigförhandlad och fastställd innan man går vidare med vilka relationer som ska gälla mellan det fria Storbritannien och EU efter utträdet.

Den brittiska regeringen anser tvärtom att avtal om vilka relationer som ska gälla mellan parterna efter utträdet måste förhandlas fram först, för att det ska gå att fastställa vilket bötesbelopp som kan anses rimligt.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
587Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons