rsz_alexander_gauland_afd_-_afd_parteitag_2512014

Alexander Gauland, en av Afd:s två partiledare. Foto: blu-news.org

Utrikes

Fortsatt ökat opinionsstöd i Tyskland för nationsvänliga AfD

Publicerad 8/5/2018
Annons

Det nationsvänliga partiet Alternativ för Tyskland, AFD, fortsätter att skörda framgångar hos det tyska folket. I de senaste mätningarna får partiet drygt 17 procent och är nu på väg att passera det tidigare stora socialdemokratiska SPD som rasat kraftigt och nu endast når upp till 18 procent.

Även styrande förbundskansler Angela Merkels borgerliga partikoalition CDU/CSU förlorar sympatisörer men är fortfarande störst. Merkel har emellertid haft stora svårigheter att hålla ihop partisamarbetet och regeringen till följd av bristande samsyn på det migrationspolitiska området.

Det ansågs som en stor skräll redan när relativt nybildade AfD i förra årets val till förbundsdagen fick 12,6 procent och därmed blev landets tredje största parti. Men siffran förefaller inte på något sätt utgöra något tak för hur stort partiet kan bli.

Samtidigt kritiseras en AfD-politiker, Lars Steinke i partiets ungdomsförbund, som ifrågasatt om de attentatsmän med officeren Claus Schenk Graf von Stauffenberg i spetsen som 1944 försökte mörda Adolf Hitler med en bomb bör firas som hjältar på det sätt som sedan lång tid tillbaka sker i Tyskland varje år. Steinke riskerar nu enligt uppgift uteslutning ur partiet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
582Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons