Helene Frtitzon (S) 73663

Migrationsminister Helene Frtitzon (S).

Inrikes

Fortsatt splittring i regeringen om amnesti för ’ensamkommande’

Publicerad 10/2/2017
Annons

➤ REGERINGSSPRICKA För några veckor sedan gick Miljöpartiet ut och krävde att den svenska utlänningslagen och asylrätten åsidosätts så att alla afghanska unga män som kommit till Sverige som s.k. ’ensamkommande flyktingbarn’ ska få stanna. Socialdemokraterna avvisar dock det kravet. Det upprepade migrationsminister Helene Fritzon (S) i SVT Agenda på söndagen.

Under hösten 2015 sökte sig närmare 35.000 unga män från Afghanistan till Sverige. Många har befunnits sakna asylskäl och/eller vara betydligt äldre än de uppgett. Till följd av den stora anstormningen av asylärenden har handläggningstiderna blivit långa. Några väntar fortfarande på besked.

I mitten av september aviserade Miljöpartiet en hållning där man anser att en kollektiv amnesti för just denna grupp bör utfärdas, så att alla får stanna i Sverige, oavsett de har asylskäl eller ej. Socialdemokraterna motsatte sig detta, och på söndagen upprepade migrationsminister Helene Fritzon (S) i en intervju i SVT Agenda att splittringen i regeringen kvarstår.

Enligt Fritzon vore det ett alltför stort avsteg från gällande lagar och regler för asylrätt och principen att det är skyddsbehovet som ska avgörande om någon ska få stanna att utfärda en sådan amnesti. Det skulle vara att ”överge den reglerade invandringen”, menade Fritzon, som också ansåg att det inte går att fatta den sortens beslut för en enskild grupp eller personer från ett enskilt land.

Sedan början av augusti ”sittstrejkar” en grupp afghanska unga män i centrala Stockholm för rätten att få stanna i Sverige som ’ensamkommande flyktingbarn’, oavsett man har verkliga asylskäl och oavsett man är under eller över 18 år. Demonstrationstillståndet har förlängts i omgångar och ”strejken” har nu pågått i två månader, först på Medborgarplatsen och därefter på Norra bantorget. Enligt uppgift ska ’strejken’ avslutas under måndagen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons